Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Bélai-barlang - a környék érdekességei

Ždiar

Távolság a barlangból: 5,9 km | Típus: Ville

Ždiar község a Ždiarské podolie tájegységben, a Belá-völgyben található. Határának egy része a Spišská Magura lejtőin fekszik. A község főleg a téli sportok és turisztika kedvelőit vonzza kitűnő sípályáival és kiépített infrastruktúrával. Jelenleg a községnek 1307 lakója van, területe 2020 ha.

Ždiari szoba.

Bélai-Tátra

Távolság a barlangból: 6,3 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

A hegységet 14 km hosszú, kelet-nyugati irányú kiemelkedő mészkőgerinc képezi, amely csaknem merőlegesen fut a Magas-Tátra fő gerincére. Tavakat itt nem találunk, ennek ellenére a Tátra legszebb és természetrajzi szempontból leggazdagabb részeként tartják nyilván. A mészköves talajon a Magas-Tátrához képest gazdagabb növényvilág honosodott meg. Legjellegzetesebb közülük a havasi gyopár (Leontopodium alpinum).

Turisztika, sízés – Ždiar, Bachledova dolina, Jezersko.

Tátralomnic

Távolság a barlangból: 7,3 km | Típus: Ville

Jelentős turisztikai és üdülőtelep a Szabadság-út mellett, kiindulópont a Magas-Tátra központi és keleti részébe. Tátralomnicot 1892-ben alapította a magyar erdészet Nagylomnic (Veľká Lomnica) határában, mint a Magas-Tátra első állami klimatikus üdülőhelyét. A település a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Igazgatóságának székhelye. A nemzeti park kutatóállomása és múzeuma 1968-tól abban az épületben van, amelynek tervezője, Pavol Merjavý, Dušan Jurkovič-díjat kapott.

Felvonó a Lomnici csúcsra, TANAP múzeum.

Szepesbéla

Távolság a barlangból: 11,4 km | Típus: Ville

Szepesbéla (Spišská Belá) városa a Poprád-medence északi részén fekszik 631 m tengerszint feletti magasságban. Határát a Bélai-Tátra és a medence sík része képezi, amelyen a tátrai patakok csörgedeznek. Egyikük – a Béla (Biela) – a város névadója.

Petzval múzeum.

Késmárk

Távolság a barlangból: 13,3 km | Típus: Ville

Járási székhely, a Szepesség egyik kulturális központja és a tátraalja turisztikai centruma. A város több mint hét évszázados fennállása építészeti jellegében is megmutatkozik, megtalálható itt csaknem minden stílus – a román, gótikus, reneszánsz és barokk. Különlegességnek számít a város terének villa alakú urbanisztikai megoldása, középen a városházával, végében pedig a várkastéllyal. Késmárk Szlovákia egyik legjelentősebb városi műemlék rezervátuma számos történelmi műemlékkel.

Strážky kastély, Késmárki vár.

Vysoké Tatry (Magas-Tátra)

Távolság a barlangból: 14,7 km | Típus: Érdekes hely

A Magas-Tátra Szlovákia északi részén, a lengyel határ mentén terül el. 1949-ben Szlovákia első nemzeti parkává (TANAP) vált és 1993-ban a Tátra lengyelországi részével közösen az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította. A Magas-Tátra gránitmasszívuma a harmadidőszakban emelkedett ki, jelenlegi alakja pedig a negyedidőszaki gleccserek munkája nyomán jött létre. A hegyképző mozgások nyomán kialakultak a hegység jellegzetes csúcsai (Gerlachfalvi csúcs, Kriváň, Rysy, Lomnici csúcs), mély gleccservölgyei (Mengusovi-völgy, Nagy- és Kis Hideg-völgy), morénái és tavai is (Csorba-tó és Kőpataki-tó). A területen számos, történelmi emlékekben bővelkedő város (Kežmarok, Spišská Sobota, Poprad) és elszállásolással rendelkező turistaközpont (Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Ždiar) található. A szálláshelyekről a környékre egésznapos túrák szervezhetők (Alacsony-Tátra, Pieninek, Szlovák paradicsom, Lőcse, Szent Jakab katedrális, Szepes vára, Plejsy).

Vrbov

Távolság a barlangból: 18,2 km | Típus: termálfürdő

Termálfürdők

Aquacity Poprad

Távolság a barlangból: 18,7 km | Típus: termálfürdő

Termálfürdők

Važec

Távolság a barlangból: 30,5 km | Típus: Ville

Ismert tátraaljai község Liptovský Hrádok-tól 20 km-re keletre, amelyet 1280-ben egy Gerhard nevű soltész alapított. Lakossága a múltban mezőgazdasággal, szarvasmarha- és juhtenyésztéssel, erdőgazdasággal, fuvarozással és tutajozással foglalkozott. Važec népi építészete a jellegzetes kárpáti stílust követte háromteres házakkal. A helyi népművészet, főleg népviselet, énekek, hiedelmek és szokások iránt már Ján Kollár, Ondrej Halaša, később pedig Karol Plicka és Pavol Socháň is érdeklődtek. A községben élt és alkotott Jaroslav Augusta, Ján Hála és František Havránek festő. Az utóbbi íróként és barlangkutatóként is ismert volt.

Slovenský raj (Szlovák paradicsom)

Távolság a barlangból: 35,5 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

A Slovenský raj Nemzeti Park Szlovákia keleti részén található. 1964-ben tájvédelmi körzetté, majd 1988-ban kormányrendelettel nemzeti parkká nyilvánították. Területe 19 763 ha, védőövezete 13 011 ha.

Eredetileg a térség egységes egészet alkotott, amelyet a Hernád, Hnilec, Veľký Sokol, Suchá Belá és Biely potok vizei fokozatosan néhány kisebb-nagyobb fennsíkra tagoltak szét (Glac, Geravy). A kisebb vízfolyások többezer év alatt kialakították a Szlovák paradicsomra oly jellemző vízeséses szurdokvölgyeket (Kyseľ, Piecky, Sokolia dolina, Zejmarská roklina).

A fennsíkokon számos karsztjelenség található – töbrök, karrok, barlangok és földalatti üregek (Dobšinská ľadová jaskyňa, Stratenská jaskyňa, Medvedia jaskyňa, Čertova diera).

Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

A Domica-barlang csónaktúrája üzemel

A Domica-barlang földalatti csónaktúrája a kevező természeti viszonyoknak köszönhetően ismét üzemel. Szeretettel várunk minden kedves látogatót.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo