Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Barlangok

A barlangok különleges természati alakzatok, amelyek érdekességükkel felkeltik úgy a nagyközönség, mint a különböző érdekeltségű szakemberek figyelmét. A többi természeti alakzat közül számos egyedülálló vonással tűnnek ki, amelyek kiemelik a földalatti világ rejtelmeit. Felejthetetlen élmény a különféle cseppkőképződmények, a víz által kioldott kőalakzatok, a hatalmas földalatti termek és kanyonok látványa, fenekükön zúgó patakokkal és átlátszó tavakkal. Néhány barlang jellegzetes vonásai a jégképződmények. Ismertek továbbá kihalt állatok csontmaradványai is. Barlangjaink otthont nyújtonak számos denevérfajnak, de apró állatkáknak is, amelyek alkalmazkodtak a földalatti világ körülményeihez. Mivel az ember már ősidők óta lakta a barlangokat, ezért többjük régészeti lelőhely vagy történelmi emlék előfordulási helye.
Számos ilyen érdekességgel találkozhatnak az idegenforgalmi barlangok átogatói Szlovákiában. Idegenforgalmi barlangjaink, amelyeket az utóbbi időkben évente több mint 500-ezer bel- és külföldi látogató tekint meg, mint bemutatóhelyek fontos szerepet töltenek be nemcsak az environmentális oktatásban, de a turistaforgalomban is. Minden látogatónak tudatosítania kéne, hogy a barlangok igen érzékenyek minden nemkívánatos emberi beavatkozásra, védelmük ezért különös figyelmet igényel.
A barlangok tisztelete egyben a barlangkutatók tisztelete is kell hogy legyen, hiszen ők tárják és kutatják fel gyakran az emberi lehetőségek határán az ismeretlen földalatti üregeket.

Barlangok térképei

A barlang térképe lehetővé teszi az idegenforgalmi, kiemelten jelentős vagy különböző célú hasznosítást élvező barlangok fekvésének ábrázolását.

Több ...

Leg a barlangokról

Szlovákiában több mint 7000 barlang található, amelyek közé rövidebb sziklahajlatok is tartoznak. A legnagyobb barlang a több mint 35 km hosszú, terjedelmes Demänovai barlangrendszer...

Több ...

Más idegenforgalmi barlangok

Néhány idegenforgalmi barlangot a Szlovákiai Barlangok Igazgatóságán kívülálló személy vagy szervezet üzemeltet.

Több ...

Szabadon látogatható barlangok

Jelenleg egyes kerületi környezetvédelmi hivatalokban előkészületben vannak a szabadon látogatható barlangok látogatási körülményeit szabályozó rendeletek. A jogszabály része lesz az ilyen barlangok megnevezése és fekvése is.

Több ...

I degenforgalmi barlangok

Az idegenforgalmi barlangok Szlovákia igazi földalatti kincsei közé tartoznak. Többjük Európában és a nagyvilágban is ismert. Ezért a szépségek és a megismerés iránt érdeklődők vonzó célpontjai.

Több ...
Aktualitások

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo