Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

A barlangok infrastruktúrája

A Szlovákiai Barlangok Igazgatósága (Správa slovenských jaskýň) a szervezet alapszabálya értelmében kezeli az idegenforgalmi barlangokat, azok földalatti és bejárati részein található berendezéseit, bebiztosítja fejlesztésüket, karbantartásukat és biztonságos működésüket. Ezt saját költségvetéséből hárítja, további igényesebb fejlesztéseket az Európai Unió strukturális alapja finanszírozza.

Az idegenforgalmi barlangok bejárati épületeinek és felszín alatti részei infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott projektek megvalósításának áttekintése az utóbbi években:

Demänovai-szabadság-barlang

A barlang melletti szociális berendezés és büfé kiépítése – 2001-2002

Demänovai-jégbarlang

A barlang bejárati részének kiépítése. A felépítmény kiépítése, a terasz kiszélesítése, a barlanghoz vezető ösvény stabilizálása és kiszélesítése – 2004-2005

Bystrái-barlang

A kijárati rész köves állagának statikai bebiztosítása – 2004

Dobsinai-jégbarlang

Az Európai Únió zászlójaA barlang látogatási útvonalának ujjáépítése rozsdamentes anyagból. Finanszírozva az Európai Unió strukturális alapjából – 2004-2008.

Reconstruction of the show path in cave from stainless steel material.

Domica-barlang

Az Európai Únió zászlójaModern barlangvédelmi információs és environmentális oktatóközpont kiépítése, a bejárati rész átalakítása. Finanszírozva az Európai Unió strukturális alapjából – 2004-2008.

Driny-barlang

Vízvezeték bevezetése és a bajárati épület szennyvíztisztítójának kiépítése – 2005-2006

Gombaszögi-barlang

A barlang villanyvilágításának teljes átalakítása, az elosztók, villanyvezetékek, világítótestek kicserélése. A projekt megvalósítása két ütemben történt – 2004-2005.

Az Európai Únió zászlójaA barlang bejárati részének átépítése. A terasz befedése, valamint a burkolat, a barlang ajtajának és korlátainak kicserélése. Finanszírozva az Európai Unió strukturális alapjából – 2005.

Adaptations of cave entrance.Adaptations of cave entrance.

Harmaneci-barlang

Új bejárati épület kiépítése minden tartozékával – 2003-2005

The construction of a new entrance building including engineering networks – 2003-2005.The construction of a new entrance building including engineering networks – 2003-2005.

Jászói-barlang

A bejárati rész és az ösvény feletti labilis kőszikla bebiztosítása. A szikla veszélyes részének eltávolítása robbantással, biztonságos kiépítés – 2003

Az Európai Únió zászlójaBejárati ajtó és rács lecserélése 8 idegenforgalmi barlangban. A projekthez az Európai Unió 2005-2007 évi strukturális alapjából nyújtott anyagi támogatást. A projekt a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma és a Szlovákiai Barlangok Igazgatósága között megkötött, vissza nem térítendő támogatásról szóló egyezmény alapján valósult meg. A projekt neve: Bejárati ajtók és rácsok lecserélése Szlovákia idegenforgalmi barlangjaiban.

A munkákat 2005-2007-ben végezte el a rózsahegyi K+B-AIR nevű cég. A barlangok bejárati ajtóit és rácsait cserélték le új, nem rozsdásodó fémanyagra. A lecserélés a 12 idegenforgalmi barlangból a következő 8-ban valósult meg: Jászói-barlang, Domica-barlang, Harmaneci-barlang, Bélai-barlang, Demänovai-szabadság-barlang, Demänovai-jégbarlang, Dobsinai-jégbarlang és Važeci-barlang. A projekt legigényesebb része a Demänovai-jégbarlang és a Dobsinai-jégbarlang bejárati rácsainak lecserélése volt.

A munkák célja a nyolc barlang rozsdásodó anygból készült, jelentősen korrodált bejárati ajtóinak és rácsainak lecserélese volt, tekintettel a környezet minőségének javítására, a barlangokba való nemkívánatos behatolás elleni hatékonyabb védelemre, az ismétlődő javítások és karbantartásokon megtakarított költségekre és nem utolsó sorban Szlovákia idegenforgalmi barlangjai, mint nemzeti természeti emlékek földalatti világának kultúráltabbá tételére.

Change of doors and lattices in entrances of 8 show caves.

Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

A Domica-barlang csónaktúrája üzemel

A Domica-barlang földalatti csónaktúrája a kevező természeti viszonyoknak köszönhetően ismét üzemel. Szeretettel várunk minden kedves látogatót.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo