Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Harmaneci-barlang

logo_harmanecka_jaskyna.png

A Nagy-Fátra déli részének rejtelmes barlangvilága

A Harmaneci-barlang járatainak figyelemreméltó keletkezésével, hatalmas omlásos termeivel, a lágy, ún. hegyitej rendkívül gazdag képződményeivel és tömegesen telelő denevéreivel Szlovákia legjelentősebb barlangjai közé sorolandó.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« július » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Harmaneci-barlang
9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Harmaneci-barlang 10,00 € 5,00 € 9,00 € 7,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Harmaneci-barlang 60 min 1020 m 5,8 - 6,4 °C

A Harmaneci-barlang a Kotolnica-hegy északi lejtőjén található 821 m tengerszint feletti magasságban. A parkolóról a barlang nyílásáig az 1 420 m hosszú ösvényen 260 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk. A barlang teljes hossza 3123 m, ebből a nyilvánosság számára látogatható rész 1020 m. A barlang léghőmérséklete 5,8°C és 6,4°C között mozog.

A barlang hasadékos-omlásos jellegű járatai másodidőszaki középtriászkori mészkőben jöttek létre. A hasadékok a víz oldó hatására kitágultak, később pedig, főleg a szerkezeti törések kereszteződéseinél omlás és aprózódás hatására termekké szélesedtek ki. A barlang felett található mészkő kémiailag igen tiszta, aminek hófehér cseppkődíszítése és Biela jaskyňa (Fehér-barlang) elnevezése is köszönhető.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Ľuboš Hraško
Cím:976 03 Dolný Harmanec
Téléphone:+421/ (0)48/ 419 81 22
E-mailben:harmanj@ssj.sk
Járás:Banská Bystrica
Eperjesi:Banskobystrický
Kataszteri határ:Dolný Harmanec
Geomorfológiai egység:Veľká Fatra
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky
Długość:3 123 m
Mélység:75 m

A barlang fekvése


A Harmanci-völgyben, Besztercebányától (Banská Bystrica) északnyugatra, a Nagy-Fátra déli részén található. Bejárata a Kotelnica-hegy északi lejtőjén, 821 m tengerszint feletti magasságban, 260 méterrel a völgy feneke felett nyílik.

A barlang elérhetősége


A Harmaneci-barlang elérhető a Harmanec - Turčianske Teplice út melletti parkolóról, Besztercebányától északnyugatra. A barlang nyílásához 260 m szintkülönbségű kanyargós tanösvényen jutunk fel. A feljutás kb. 40 percet vesz igénybe. Az tanösvényen bemutatótáblákat helyeztek el.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Harmanec, Horný Harmanec, barlang (autóbusz)

Személygépkocsival a barlanghoz:

  • Besztercebányáról (Banská Bystrica) Turčianske Teplice és Martin irányában Harmanecen át – 13 km
  • Rózsahegyről (Ružomberok) Besztercebánya irányában, át Donovalyn, Staré Hory-n, Harmanecen – 50 km
  • Turčianske Teplice-ről a Šturecen kersztül Banská Bystrica irányában – 20 km

GPS koordináták

N 48,8139000 E 19,0401001
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Harmaneci-barlangA Choč-takaró másodidőszaki középtriászkori sötétszürke gutensteini típusú mészkövében keletkezett szerkezeti törések, alárendelten réteglapok mentén. Hossza 3 123 m, szintkülönbsége kb. 75 m. A hatalmas omlásos termeken kívül (Dóm pagod, Vysoký dóm, Bludný dóm stb.) rendszertelen ovális vízszintes és lejtős járatok is előfordulnak, de a folyóvízi járatképződés jellegzetes formái nélkül. A barlangban spirális omlásos aknajáratokat is találhatunk.

A barlang elsődleges járatai a lassan áramló vagy stagnáló víz oldó hatására alakultak ki még abban az időben, amikor a járatokat teljes egészében kitöltötte a víz. Ezután a keveredési korrózió és a víz lassú áramlása által rendszertelenül szerteágazó szivacsalakú és ovális üstszerű bemélyedések keletkeztek. A vízszint lesüllyedése után csak a járatok egyes részei kerültek víz alá, amiről a helyenként fennmaradt színlők árulkodnak. A barlang létrejöttének kora valószínűleg összefügg a Körmöci-hegyek (Kremnické vrchy) pereme letarolásával és az onnan befolyó vizekkel, mivel a járatokban nemkarsztos területről származó üledékeket is észleltek. Később az eredeti ovális formákat az omlások átalakították, miáltal törmelékkúpok és felhalmozódások jöttek létre. A beszivárgó víz oldásának hatására a hasadékjáratok és a kémények kiszélesedtek.

A barlang számos helyén lágy mészkéreg, az ún. hegyitej rakódott le. Máshol nagyméretű pagodaszerű állócseppkövek, cseppkőlefolyások, cseppkőzászlók és tavacskák keletkeztek. A Nagy-terem (Veľký dóme)  két pagodája 12 m magas és 3 m átmérőjű. A barlang léghőmérséklete 5,8 - 6,4 °C, relatív páratartalma 94 - 97 %.

Harmaneci-barlangA barlang Szlovákia legjelentősebb denevéres barlangja. Eddig 11 denevérfajt észleltek itt. Leggyakoribb a közönséges denevér (Myotis myotis) és a hegyes orrú denevér (Myotis blythii), amely 1000 és 1500 fős csoportokat képez. További értékes fajok a törpe denevér (Pipistrellus pipistrellus) és a vízi denevér (Myotis daubentonii). A gerinctelenek közül legértékesebb az Allorhiscosoma sphinx ikerszelvényes és a Bathynella natans ősrák.

Történelem


Harmaneci-barlangA barlang nyitott bejárati termét a helyi lakosok már régóta ismerték. Favágóknak és erdei munkásoknak rossz idő esetén menedékül szolgált, ezért Szobácskának (Izbica) nevezték el. A barlang későbbi felfedezése 1932-ben nem a véletlen műve volt, hanem az akkor 18 éves Michal Bacúrik céltudatos kemény munkájának eredménye. Tizennégy napi munka után átásta magát az ún. Felfedező folyosóján (chodba objaviteľa) és bejutott a hófehér Felfedező termébe (Dóm objaviteľa). Érdekes, hogy Bacúrik a barlang feltárásáért büntetést kapott, mivel engedély nélkül lépett a városi erdő területére. A besztercebányai városi tanács aztán 1933-ban a cseppkőképződmények védelme miatt lezáratta a barlangot. A barlang további részeit (Dóm pagod, Riečisko és Bludný dóm) 1938-ban  V. Kovalčík és O. Ondrouška fedezték fel. A barlang járatai 1944-ben, a második világháború alatt a helyi lakosság számára menedékként szolgáltak.

A besztercebányai Szlovák Turisták és Sielők Klubja (Klub slovenských turistov a lyžiarov) barlangkutatóinak kezdeményezésére 1949-ben a barlangot és a környező területet a tervezett megnyitás céljából felmérték. A barlangot a nyilvánosság számára először 1950-ben nyitották meg.

A Bludný dóm (Útvesztő) mögötti járatokat a Turista nemzeti vállalat munkatársai tárták fel 1959-ben. A barlang további járatait a Szlovák Szpeleológiai Társaság besztercebányai csoportjának tagjai fedezték fel 1987-ben. A barlang látogatható járatainak hossza 720 m.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo