Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Bélai-barlang

logo_belianska_jaskyna.png

A Tátra egyetlen idegenforgalmi barlangja

A Bélai-barlang Szlovákia leglátogatottabb idegenforgalmi barlangjai közé tartozik. Érdekes sziklaalakzatjain kívül gazdag cseppkőképződményeiről ismert. Annak ellenére, hogy a barlang természeti érdekességei 125 éve képezik kutatás tárgyát, keletkezésének törvényszerűségei nem minden részletében ismertek.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« június » 2024
ke sze cs szo va
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Bélai-barlang
9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Bélai-barlang 12,00 € 6,00 € 11,00 € 10,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges.  A barlang túraútvonalának

A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Bélai-barlang 70 min 1370 m 5,0 - 6,3 °C

A látogatási útvonal 1370 m hosszú, szintkülönbsége 125 m, az útvonalon 860 lépcső található. A benttartózkodás időtartama kb. 70 perc. A barlang hőmérséklete 5 és 6,3°C között mozog.

A látogatás alkalmával a látogató megcsodálhatja a cseppkő-vízeséseket, pagodaszerű állócseppköveket, tavacskákat és más képződményeket. Az egyik megálló a Zene-teremben (Hudobná sieň) van, amely nevét a tavacska tükrére csepegő víz hangjáról kapta. A terem kitűnő akusztikája miatt azonban reprodukált klasszikus zenekoncerteket is rendeznek itt.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Jozef Bachleda
Cím:059 54 Tatranská Kotlina
Téléphone:+421/ (0)52/ 446 73 75
E-mailben:belianj@ssj.sk
Járás:Poprad
Eperjesi:Prešovský
Kataszteri határ:Tatranská Lomnica
Geomorfológiai egység:Belianske Tatry
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky
Długość:3 829 m
Mélység:168 m

A barlang fekvése


A barlang a Kobylí vrch északi lejtőjén, a Bélai-Tátra keleti részén található a Belianske Tatry Nemzeti Természeti Rezervátumban a Tátrai Nemzeti Park területén.

A barlang elérhetősége


Tatranská Kotlina községtől erdei út vezet a barlanghoz, Tatranská Lomnicától néhány kilométerre északkeletre. A 890 m tengerszint feletti magasságban fekvő bejárathoz mintegy 1000 m hosszú tanösvény vezet, amely 122 m szintkülönbséget küzd le. A feljutás 25 percet vesz igénybe.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Tatranská Kotlina (autóbusz)

Személygépkocsival Tatranská Kotlinába:

  • Poprádról Smokovce irányában, Tatranská Lomnica, Tatranská Kotlina – 30 km
  • Stará Ľubovňából Spišská Belán keresztül irány Tatranská Javorina – 40 km

GPS koordináták

N 49,2288017 E 20,3115997
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Bélai-barlangA Krížna-takaró másodidőszaki középtriászi gutensteini mészkövében keletkezett. A barlang létrejöttében elsősorban a réteglapok, másodsorban a szerkezeti törések játszottak főszerepet, amelyek mentén a beszivárgó víz a mélyebben fekvő részekbe áramlott. Az elsődleges üregek ezért teljesen kitöltődtek vízzel, amely oldó hatásán kívül lassú nyomás alatti áramlásával is szélesítette azokat. A mennyezeten ezért hatalmas kupolák és kisebb üstszerű bemélyedések találhatók.

A barlang elsődleges üregei valószínűleg a Kobylí vrch (Csikó-hegy) eredetileg terjedelmes fennsíkjának széttagolásával függnek össze a barlang felett, amelyet a Belá-völgy fokozatos mélyülése követett. A barlang legnagyobb termei már a Tátra negyedidőszaki fő eljegesedése előtt létrejöttek. A jégkorszak vége felé a barlangba benyomuló vizek már csak részlegesen alakították át a meglévő járatokat. Jelenleg a beszivárgó csapadékvizek a barlang legalacsonyabban fekvő részeiben összpontosulnak, ahol időszakos patakokat képeznek.

Bélai-barlangA barlang hossza 3 829 m, szintkülönbsége 168 m. Bejárati részeibe, amelyek mesterséges tárón keresztül közelíthetők meg, a 82 méterrel magasabban fekvő felső (eredeti) bejárati szakasztól kéményszerű aknák torkollanak. A látogatási útvonal a mészkő réteglapjai szerint fel- és levezető részei a Rázcestie-től (Szétágazás) emelkednek és helyenként omlásos termekké szélesednek (Zrútený dóm, Dóm trosiek). Több helyen fennmaradtak a víz oldó hatására létrejött ovális járatok (Rúrovitý dóm, Dlhá chodba, Priepasťová chodba). A barlangot függőleges irányban aknák és kémények tagolják szét (Hladová priepasť, Peklo).

Bélai-barlangLenyűgözőek a cseppkő-vízesések (Vysoký dóm, Dóm SNP, Vodopádový dóm, Hudobná sieň) és a  pagodaszerű állócseppkövek (Palmová sieň). Gazdagon találhatók más cseppkőképződmények is (Galéria, Klenotnica, Biela sieň). A barlang léghőmérséklete 5,0 - 6,3 °C, relatív páratartalma 90 - 97 %.

A barlangban 7 denevérfaj található. Legtöbbjük a közönséges denevér (Myotis myotis). Ritkábban fordul elő a bajuszos denevér (Myotis mystacinus), brandt denevér (Myotis brandtii) és a csonkafülű denevér (Myotis emarginatus). A barlang tavacskáiban él a Bathynella natans nevű ősrák.

Történelem


Bélai-barlangA barlang bejárata régóta ismert volt. A bejárati részt az aranyásók már a 18. század első felében ismerték, amiről a barlang falára felírt nevek is tanúskodnak. Sikerült azonban sokáig titokban tartaniuk. A bejárati nyílást Gulden L. és egy Fabry nevű aranyásó találta meg újra 1826-ban, de mélyebben nem nyomultak a járatokba.  A nyílásra 1881-ben Husz J. és Britz J. találtak véletlenül, akik néhány nap múlva bemerészkedtek a barlang belsejébe is. A további feltárásokban 1881-1882-ben Kaltstein A., Verbovszky I. és Britz J. vettek részt, akik benyomultak egészen a Dóm trosiek teremig. A barlangot még 1882-ben megnyitották a nagyközönség előtt, az eredeti nyílástól egészen a Pálma-teremig (Palmová sieň), ami elsősorban Kaltstein A. érdeme volt Szepesbéla (Spišská Belá) város hathatós anyagi segítsége mellett. Még abban az évben kivájták a jelenlegi bejáratot, 1884-ben pedig további járatokat nyitottak meg a Dóm trosiek teremig, ahonnan 1885-ben a Rázcestie-től (Szétágazás) vezető oldaljáratba alagutat vájtak. Ezzel a látogatási útvonal köre bezárult. A barlang villanyvilágítását 1896-ban vezették be. Később, 1926-ban Piovarcsy K., Gabriel G. és a Kárpátegyesület más tagjai a Zbojnícka komora és a Hudobná sieň táján új járatokat tártak fel. A Balvanitá chodba, Stĺpový dóm és a Peklo akna nyílását Klepáč P. fedezte fel 1935-ben. Az akna kutatását Benický V. szervezte meg 1939-ben. A múlt század 50-es éveiben a barlangban nagyszabású rekonstrukciós munkákat végeztek, 1979-1980-ban pedig a látogatási útvonalat a Hlinená chodba és a Dóm trosiek közötti rész átvágásával könnyítették meg.

Az utóbbi években a barlangot gyógykezelésre is használják. Jelenleg a barlangból több mint 1000 m látogatható, +125 m szintkülönbséggel.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo