Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Dobsinai-jégbarlang

logo_dobsinska_ladova_jaskyna.png

A világörökség jégcsodája

A Dobsinai-jégbarlang a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. Míg az ismert osztrák alpesi magashegyi jégbarlangok, az Eisriesenwelt és a Dachstein-Rieseneishöhle, vagypedig a romániai Scărişoara jégképződményei 1100 - 1120 m tengerszint felett fekszenek, a Dobsinai-jégbarlang jégrétegei ezredévek óta megmarad 920 - 950 méteren.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« április » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Zárva Otvorené

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Dobsinai-jégbarlang 12,00 € 6,00 € 11,00 € 10,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

Bankkártyás fizetés sajnos nem lehetséges. A barlang túraútvonalának
A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges. A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Dobsinai-jégbarlang 30 min 515 m -3,9 - -0,2 °C

A jeges rész átlaghőmérséklete:-3,9 až -0,2°C

A jégnélküli rész átlaghőmérséklete:0,8 - 3,5°C

A barlang bejárata a Duča-hegy északi lejtőjén 969,5 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A barlang hossza 1483 m. A látogatható rész hosszúsága 515 m. A barlang járatai a bejárattól fokozatosan lejtenek, ami a nyílás északi fekvésével egyetemben elősegíti télen a hideg levegő leáramlását és a járat lehülését.

A barlangban számos lenyűgöző rész található. Ilyen a jeges Kis- és Nagy-terem (Veľká a Malá sieň), Ruffíny koridor és az Omlás-terem (Zrútený dóm). A jégnélküli részek a Kvapľova és Biela sieň, Suchý dom, Kvapľova pivnica és Peklo nevű járatok. A Nagy-terem hőmérséklete -3,8 és + 0,5 C között van. A napsütéses felszínről a látogató csupán néhány tíz méterre ereszkedik a föld alá és nyomban a hideg jég birodalmában találja magát, ahol a természet tökéletes munkáját csodálhatja meg.

A barlang érdekessége, hogy a nyilvánosság részére egészen 1946-ig engedélyezve volt benne az egészévi korcsolyázás. Még az 50-es években is itt gyakorolt a sikeres csehszlovák műkorcsolyázó Karol Divín, valamint a katonai gyorskorcsolyázó csapat.

Hogyan készüljünk a látogatásra

A szintkülönbség valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megterheli a szervezetet. A barlangba lépés előtt ajánlatos megpihenni, hogy a szervezet alkalmazkodása a barlangi környezethez zökkenőmentes legyen. Ajánlatos a meleg öltözet és szilárd lábbeli.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Ľubomír Očkaik
Cím:049 71 Dobšinská Ľadová Jaskyňa
Téléphone:+421/ (0)58/ 788 14 70
E-mailben:dobslj@ssj.sk
Járás:Rožňava
Eperjesi:Košický
Kataszteri határ:Dobšiná
Geomorfológiai egység:Slovenský raj
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky, Jaskyne svetového dedičstva
Długość:1 491 m
Mélység:75 m

A barlang fekvése


A Szepes-gömöri-karsztban, a Szlovák paradicsom Nemzeti Park délnyugati peremén található. A barlang bejárata a Duča-hegy északi lejtőjén nyílik 969 m tengerszint feletti magasságban, 130 méterre a Hnilec felett.

A barlang elérhetősége


A barlang a Dobsinai-jégbarlang településtől érhető el Poprád és Rozsnyó között a Szlovák paradicsomban. A barlanghoz felvezető, kb. 1 km hosszú útvonalon tanösvény bemutató táblái találhatók. A település parkolója és a barlang bejárata közötti szintkülönbség 130 m. A feljutás a barlanghoz kb. 25 percet vesz igénybe.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Stratená, Dobšinská ľadová jaskyňa (autóbusz),
  • Dobšinská ľadová jaskyňa (vonat)

Személygépkocsival a Dobšinská ľadová jaskyňa településhez:

  • Poprádról Vernáron keresztül Rožňava irányában – 30 km
  • Breznóról Červená Skalán és Telgárton keresztül Rožňava irányában – 60 km
  • Rozsnyóról (Rožňava) Dobsinán keresztül Poprad irányában – 40 km

GPS koordináták

N 48,8680000 E 20,3024998
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Dobsinai-jégbarlangA Dobsinai-jégbarlang a Sztratenai-barlang rendszerének része. A Sztratenai-takaró másodidőszaki középtriászi világos steinalmi és wettersteini mészkövében keletkezett szerkezeti törések mentén. Hossza 1491 m, szintkülönbsége 75 m.

A barlang fő részét egy hatalmas üreg képezi, amely a felszíni nyílástól 70 m mélységig lejt. A földalá bukott Hnilec ősfolyó által kialakított egykori járatszint mennyezetének beszakadásával jött létre. Túlnyomó részét jelenleg jég tölti ki, amely néhol a mennyezetig ér. A termet több részre tagolja (Malá sieň, Veľká sieň, Ruffínyho kori­dor, Prízemie). Jég tölti ki az Omlás-terem (Zrútený dóm) egy részét is, amelynek északnyugati szegélye a közeli Duča-szakadék alá húzódik. A terem eredeti folyóvízi formáit mára már átalakította a fagy általi aprózódás.

Dobsinai-jégbarlangA barlang felső, jég nélküli részeit főleg vízszintes járatok és termek képezik, helyenként a folyóvízi járatképződés jellegzetesen ovális formáival és mennyezeti medreivel. A cseppkéképződmények néhány fajtájával is találkozhatunk itt (álló- és függőcseppkövek, cseppkőbekérgeződések, lágy fehér cseppkőlefolyások).

Dobsinai-jégbarlangA jégképződés feltételei valószínűleg már a negyedidőszak közepén kialakultak a járat mennyezetének beomlása után, amivel a Dobsinai-jégbarlang és Sztratenai-barlang elszigetelődött egymástól. Az omlással egy hatalmas zsákszerű ferde üreg jött létre. Ebben megülepedett a hideg levegő, amely az üregbe az omlás által felszakadt nyíláson keresztül áramlott be (ez a barlang jelenlegi bejárata is). A beszivárgó csapadékvíz az üregben jéggé fagyott. A jég képződésének kezdetei a negyedidőszak riss korszakába (300 – 140 ezer év), esetleg a mindeli eljegesedés végébe nyúlnak.

A jég a barlangban mint padlójég, jégesés, jégsztalagmit vagy jégoszlop jelenik meg. A jeges rész területe 9772 m2, a jég köbtartalma több mint 110 100 m3. Legnagyobb vastagsága a Nagy-teremben 26,5 m A jég a csapadékvíz évi beszivárgásától függően réteges szerkezetű. A kőzettel való érintkezési felületen lassú olvadás áll be, ezért a jégösszlet nagyjából minden 1700 - 2000 évben kicserélődik. A jég a bejárattól valamint a Kis- és Nagy-teremtől lassú mozgásban van a Földszint (Prízemie) és a Ruffíny korridor irányában (2 - 4 cm egy év alatt). A Dobsinai-jégbarlang a világ egyik legjelentősebb jégbarlangja, amelyet a magashegyi övön kívüli fekvése is kiemel (a felszín alatti jég csupán 920 - 950 m t. f.van).

A jeges Nagy-terem évi átlaghőmérséklete –0,4  –1,0 °C (februárban –2,7, –3,9 °C, augusztusban +0,2 °C körül). A barlang alsó részeinek léghőmérséklete egész évben fagypont alatt van. A levegő relatív páratartalma a jeges részeken 75 - 90 %, néha 90 % fölött mozog. A levegő hőmérséklete a jégnélüli részeken +0,8 -  +3,5 °C, relatív páratartalma 85 - 98 %. A barlang sztatikus-dinamikus, télen és nyáron eltérő légáramlással. Télen a hideg levegő a felszíntől a barlangba áramlik, nyáron pedig fordítva.

A barlang a bajúszos denevér (Myotis mystacinus) és a brandt denevér (Myotis brandtii) legjelentősebb telelőhelye Közép-Európában. A barlangban észlelt 12 denevérfajból a Myotis dasycneme és a horgasszőrű denevér (Myotis nattereri) Szlovákia legértékesebb fajai közé tartozik.

 

Történelem


Dobsinai-jégbarlangA barlang bejáratát emberemlékezet óta ismerték mint Jégvermet. Az üreg mélyére azonban csak 1870-ban merészkedett le Ruffiny Jenő és társai Lang G., Mega A. és Fehér F. A barlangot Dobsina város jóvoltából már 1871-ben megnyitották a látogatók számára, majd 1887-ben, a világon az elsők között, villanyvilágítással is ellátták. A felfedezés híre gyorsan elterjedt a tudósok és a széles nyilvánosság körében is. Több híresség is meglátogatta, mint pl. P. O. Hviezdoslav, S. H. Vajanský és mások. A Nagy-teremben 1890-ben hangversenyt rendeztek Habsburg Lajos Károly tiszteletére. A barlang ismert volt nyári korcsolyázásairól is. Az első korcsolyázást 1893-ban rendezték.

1947-ben  J. Mišelnický felfedezte a Cseppköves-termet (Kvapľová sieň), J. Ogurčák az Északi-folyosót (Severná chodba) és L. Šimkovič a Fehér-termet (Biela sieň). 1953 – 1954-ben felújították a látogatási útvonalat és a villanyvilágítást, valamint védelmi intézkedéseket foganatosítottak a jégnélküli részek feltárása után. A barlangból jelenleg 475 m látogatható.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo