Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Bresztovai-Barlang

brestovska_jaskyna.png

A Bresztovai-barlang a Nyugati-Tátra és az egykori Árva megye első látogatható barlangja. Egy terjedelmes felszín alatti vízrendszer része, amely a karsztos és nemkarsztos kőzetek határán jött létre. A barlang alján földalatti patak folyik végig, amely itt hét szifont képez. Különösen figyelemreméltó a barlang formakincse és állatvilága.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« július » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Brestovska barlang
9:00, 10:15, 11:30, 13:00, 14:15, 15:30

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.*1 Diákok,
> mint 60 éve  *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Brestovska barlang 10,00 € 5,00 € 9,00 € - -

Jelmagyarázat:

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Brestovska barlang 50 min 434 m 4,0 - 6,0 °C

A barlang látogatható része 217 m hosszú, mivel azonban ugyanazon az útvonalon térünk vissza, a járatokban összesen 434 métert teszünk meg és 240 lépcsőfok. A látogatás időtartama kb. 50 perc. A barlang hőmérséklete 4,9 °C - 5,4°C.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Mgr. Pajerský Juraj
Cím:027 32 Zuberec
Téléphone:+421/ 911 062 363
E-mailben:brestovskaj@ssj.sk
Járás:Tvrdošín
Eperjesi:Žilinský
Kataszteri határ:Zuberec
Geomorfológiai egység:Západné Tatry
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky
Długość:1 890 m
Mélység:30 m

A barlang fekvése


A Bresztovai-barlang Zuberec községtől nem messze, a Nyugati-Tátra északnyugati lábánál fekszik, a Tátrai Nemzeti Park területén. Bejárata 867 m tengerszint feletti magasságban nyílik, szemben az Árvai Falumúzeummal, az amfiteátrum mellett.

A barlang elérhetősége


Az amfiteátrum melletti parkoló közel fekszik a barlanghoz, így könnyen megközelíthető. A legközelebbi autóbuszmegálló Zuberec községben, a templom mellett található, 4,1 km távolságra a barlangtól. A legközelebbi vasútmegálló Podbiel községben található, ami a barlangtól 16,7 km távolságra van.

GPS koordináták

N 49,2588997 E 19,6609001
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


A barlang annak a felszín alatti vízrendszernek része, amelybe a vizek a Studeny potok (Hideg-patak), a Volariská valamint a Múčnica víznyelőin keresztül jutnak be és a Bresztovai-karsztforrásban lépnek ismét felszínre. Járatai másodidőszaki, ún. Ramsau dolomitban és Gutensteini mészkőben jöttek létre, elsősorban szerkezeti törések mentén. A felső szint létrejöttét nagyban befolyásolta a dolomitos-mészköves összletre települő harmadidőszaki konglomerátum kőzethatára. A barlang járatait a lebukó vizek koptatták-oldották ki a negyedidőszak középső és fiatalabb szakaszaiban. Napjainkban a földalatti patak a járatok legalsó részein folyik végig. A járatok délkeleti irányban, egészen a Volariská-völgy alá húzódnak. A barlang hátsó részeibe a szifont képező patak miatt ezidáig csak búvárok jutottak be. A barlangban tehát két fejlődési szint különböztethető meg, amelyből a jelenlegi legalsó patakos szint a fiatalabb. A járatok teljes hossza 1890 m (a barlang keleti szakaszával, amely a szifon mögött található).

A barlang képződményeit főleg szalmacseppkövek és répaformájú sztalaktitek képezik. A felső, szárazabb részekben cseppkőlefolyások, kérgek, helyenként cseppkőmedencék, tavacskák is találhatók, de elvétve előfordulnak itt ágas-bogas aragonitkristályok is. A barlang átlaghőmérséklete a Bejárati-teremben 4,9 °C, a hátsó részekben 5,4 °C.

Különösen jelentős a barlang vízhez kötődő állatvilága. A rákokhoz tartozó Diacyclops languidoides (Copepoda), Niphargus tatrensis (Amphipoda) és Bathynella natans (Syncarida) a Tátra vizes barlangjainak jellegzetes képviselői közé sorolható. A szárazabb járatok jelentős fajai közé elsősorban a Mesoniscus graniger ászkarák és az Ischyropsalis manicata kaszáspók tartozik, amelyeket kárpáti endemikus fajokként tartanak nyilván. A Protaphorura janosik ugróvillás a Nyugati-Kárpátok endemikus barlanglakó faja, amely jégkorszaki maradványként elsősorban a hidegebb barlangokat kedveli. A barlangban 9 denevérfajt is észleltek. Leggyakoribb a közönséges denevér (Myotis myotis), ritkább a nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum), amely a Bresztovai-barlangot mint a legészakibb telelőhelyei egyikét keresi fel.

Történelem


A barlang ősidők óta a kincskeresők és kalandorok kedvenc célponját képezte. A Zubereci-völgy rejtélyei felkeltették a lengyel botanikus és tátrakutató, F. Chalubinski érdeklődését is, aki a barlangot 1866-ban elsőként említette írásban, mint a „Hideg-víz forrása melletti üreget”.  A 19. szd. nyolcvanas éveiben a tátrai barlangkutatás kiemelkedő úttörője, J. G. Pawlikowski érdeklődött a barlang iránt, aki már ekkor felvettette a járatok látogathatóvá tételének lehetőségét. Az 1923 – 1925-ös években a Csehszlovák Turisták Klubja keretében a barlangot Kopečný százados kutatta át az alsókubínyi laktanya katonáival. Később, 1949-ben, amikor megalakult a Szlovák Szpeleológiai Társaság, a barlang kutatását Brodňanský Ján folytatta társaival, főleg Čejkoval. Az első búvármerülésre a barlangban 1968-ban került sor, majd 1979-ben J. Kucharovič és V. Sláčik búvárok átúszták a befolyó víz szifonját és új részeket tártak fel, amelyeket 1981-ben Z. Hochmuth, J. Kucharovič, P. Marek és V. Sláčik térképeztek fel. A földalatti patak jelenleg 7 szifont képez.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo