Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Driny-barlang

logo_driny.png

A Kis-Kárpátok földalatti kincse

A Driny-barlang Nyugat-Szlovákia egyetlen idegenforgalmi barlangja és a Kis-Kárpátok fő turisztikai vonzóereje. A többi idegenforgalmi barlanggal összevetve, amelyekben hatalmas termek találhatók, itt a szűkebb hasadékjáratok vannak túlsulyban, de cseppkődíszítésük lenyűgöző.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« május » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Driny-barlang
10:00, 11:30, 13:00, 14:30

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Driny-barlang 9,00 € 5,00 € 8,00 € 7,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges. A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Driny-barlang 35 min 450 m 7,1 - 7,8 °C

A látogatási útvonal hossza 450 m, szintkülönbsége 10 m valamint 151 lépcsőfok. A túra kb. 35 percig tart. A barlang hőmérséklete 7,1 - 7,8°C.

A barlang járatai szűk, hasadék jellegűek (Chodba spolupracovníkov, Beňovského chodba, Sieň Slovenskej speleologickej spoločnosti). Cseppkőképződményei azonban vonzóak és gazdagon díszítettek. Kiemelkednek közülük a fogazott szegélyű cseppkőzászlók, de találhatók itt cseppkőlefolyások, pagodaszerű sztalagmitok és a függőcseppkövek (sztalaktitok) különböző formái valamint beszivárgott vízzel kitöltött tavacskák.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Peter Zvonár
Cím:919 04 Smolenice
Téléphone:+421/ (0)33/ 558 62 00
E-mailben:driny@ssj.sk
Járás:Trnava
Eperjesi:Trnavský
Kataszteri határ:Smolenice
Geomorfológiai egység:Malé Karpaty
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky
Długość:680 m
Mélység:40 m

A barlang fekvése


Nyugat-Szlovákia egyetlen idegenforgalmi barlangja. A Kis-Kárpátok Smolenicei-karsztvidékén, Smolenicétől délnyugatra, a Jahodník üdülőközpont közelében található a Kis-Kárpátok Tájvédelmi Körzet területén. A barlang bejárata a Driny-hegy nyugati lejtőjén, 399 m t. f. nyílik.

A barlang elérhetősége


A barlang parkolója 1 km-re Smolenice falutól, a Jahodník üdülőközpont közelében található, Nagyszombattól (Trnava) északnyugatra, a Kis-Kárpátokban. A parkolótól 1 kilométer távolságra levő barlang bejáratához erdei ösvényen jutunk mintegy 20 perc alatt, miközben 100 m szintkülönbséget kell leküzdenünk. Az ösvény utolsó szakasza aránylag meredek, amely 100 lépcsőfokkal van ellátva.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Smolenice (autóbusz)

Gépkocsival a barlanghoz:

  • Trnavából Senica irányában Smolenicén keresztül – 20 km

GPS koordináták

N 48,5004005 E 17,4020996
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Driny-barlangA Vysoká-takaró másodidőszaki alsókrétai barnásszürke tűzköves mészkövében keletkezett a beszivárgó csapadékvíz oldó hatására szerkezeti törések mentén. Hossza 680 m, szintkülönbsége 40 m. Járatait nagyobbára szűk hasadékok képezik (Chodba spolupracovníkov, Beňovského chodba, Chodba nádejí), amelyek a szerkezeti törések kereszteződéseinél kisebb termekké szélesednek (Sieň Slovenskej speleologickej spoločnosti). A 36 m mély felfedező akna egy töbör aljáról nyílik.

A hasadékjáratok cseppkövekben gazdagok. A barlangra a fogazott szegélyű cseppkőzászlók jellegzetesek. Ezeken kívül találhatók itt cseppkőlefolyások, pagodaszerű sztalagmitok és a függőcseppkövek (sztalaktitok) különböző formái valamint beszivárgott vízzel kitöltött tavacskák.

Driny-barlangA barlang hátsó járatainak hőmérséklete 7,1 - 7,8 °C, relatív páratartalma 92 - 97 %. A külső éghajlati viszonyok a felfedező akna alatt és a bejárati folyosóban befolyásolják a barlangot, amelyek összeköttetésben vannak a felszínnel. Itt a hőmérséklet  5,6 - 8,7 °C - ra is lecsökken.

A barlangban eddig 11 denevérfajt azonosítottak. Leggyakoribb a kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros), de található itt nagy patkósorrú denevér (Rhinolophus ferrumequinum), közönséges denevér (Myotis myotis), pisze denevér (Barbastella barbastellus), barna hosszúfülű denevér (Plecotus auritus) és más fajok

Történelem


Driny-barlangA Drinkový vrch (Som-hegy) titokzatos nyílását a helyi lakosok a már a  19. században ismerték. A töbör aljáról nyíló aknában mélyebbre csak J. Banič és I. Vajsábel merészkedtek le 1929-ban. 1931-ben J. Prudík a barlang kutatásának céljából megalapította a Smolenicei Barlangok Kutatásának Bizottságát (Komitét pre výskum jaskýň v Smoleniciach). A barlang 36 m mélységben levő belső járatait csak 1932-ben tárták fel. A feltáró munkák elősegítése érdekében J. Beňovský kezdeményezésére 1933-ban Smolenicén szövetkezet alakult a Driny-barlang és a kis-kárpátoki karszt kutatására (Družstvo pre výskum jaskyne Driny a malokarpatského krasu s r. o.). 1933-ba kivájták az alsó bejáratot és hozzáláttak a járatok rendbetételéhez. 1934-ben J. Prudík, J. Banič és J. Kratochvíl felfedezték a Beňovský-folyosót. A barlangot a nyilvánosság számára 1935-ben tették látogathatóvá 175 m hosszúságban ideiglenes villanyvilágítással és megváltoztatták a szövetkezet alapszabályzatát valamint elnevezését (Smolenicei Driny barlangok és nyaralók - Smolenické jaskyne Driny a letoviská). A tartós világítást csak 1943-ban szerelték be. 1950-ben J. Majko, A. Droppa és L. Blaha barlangkutatók társaikkal felfedezték a Szlovák Szpeleológiai Társaság Termét (Sieň slovenskej speleologickej spoločnosti). Ezt, valamint az Agyagos-folyosót (Hlinená chodba) és a Remények folyosóját (Chodba nádeje) 1959-ben tették látogathatóvá. A barlang ezzel 410 m hosszúságban látogatható.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo