Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Važeci-barlang - a környék érdekességei

Važec

Távolság a barlangból: 0,8 km | Típus: Ville

Ismert tátraaljai község Liptovský Hrádok-tól 20 km-re keletre, amelyet 1280-ben egy Gerhard nevű soltész alapított. Lakossága a múltban mezőgazdasággal, szarvasmarha- és juhtenyésztéssel, erdőgazdasággal, fuvarozással és tutajozással foglalkozott. Važec népi építészete a jellegzetes kárpáti stílust követte háromteres házakkal. A helyi népművészet, főleg népviselet, énekek, hiedelmek és szokások iránt már Ján Kollár, Ondrej Halaša, később pedig Karol Plicka és Pavol Socháň is érdeklődtek. A községben élt és alkotott Jaroslav Augusta, Ján Hála és František Havránek festő. Az utóbbi íróként és barlangkutatóként is ismert volt.

Pribylina

Távolság a barlangból: 13,7 km | Típus: Ville

Pribylina község 745 m t. f. magasságban, a Belá-folyó és a Račkov-patak összefolyásánál terül el. A 13. században alapították. Jelenleg 1350 lakója van, határa pedig 8 500 hektáron terül el. Nyáron ez a terület a Račkovái- és Jamnickái-völggyel együtt számos turisztikai és kerékpáros turisztikai lehetőséget kínál, télen pedig futósí és lesikló pályákat. A községhez tartozik a Liptói falumúzeum, ahol a természetben ismerkedhetünk meg az egykori falusi emberek életével. Havonta szerveznek tradícós rendezvényeket, mint juhász-vasárnap, gyermek-vasárnap, az itt születettek vasárnapja, méhész-vasárnap, Szent Hubert vasárnap, stb.

Vysoké Tatry (Magas-Tátra)

Távolság a barlangból: 17,0 km | Típus: Érdekes hely

A Magas-Tátra Szlovákia északi részén, a lengyel határ mentén terül el. 1949-ben Szlovákia első nemzeti parkává (TANAP) vált és 1993-ban a Tátra lengyelországi részével közösen az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította. A Magas-Tátra gránitmasszívuma a harmadidőszakban emelkedett ki, jelenlegi alakja pedig a negyedidőszaki gleccserek munkája nyomán jött létre. A hegyképző mozgások nyomán kialakultak a hegység jellegzetes csúcsai (Gerlachfalvi csúcs, Kriváň, Rysy, Lomnici csúcs), mély gleccservölgyei (Mengusovi-völgy, Nagy- és Kis Hideg-völgy), morénái és tavai is (Csorba-tó és Kőpataki-tó). A területen számos, történelmi emlékekben bővelkedő város (Kežmarok, Spišská Sobota, Poprad) és elszállásolással rendelkező turistaközpont (Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Ždiar) található. A szálláshelyekről a környékre egésznapos túrák szervezhetők (Alacsony-Tátra, Pieninek, Szlovák paradicsom, Lőcse, Szent Jakab katedrális, Szepes vára, Plejsy).

Liptovský Ján

Távolság a barlangból: 21,9 km | Típus: termálfürdő

Király-hegy

Távolság a barlangból: 22,7 km | Típus: Érdekes hely

Terjedelmes hegycsúcs, az Alacsony-Tátra keleti részének, az ún. Királyhegyi-Tátrának (Kráľovohoľské Tatry) legmagasabb hegye. A lankás csúcs kelet-nyugati irányban megnyúlt. Észak felé a Záturňa nevű rövid gerinc fut ki belőle, amely meredeken lejt a Fekete-Vág völgyébe. Északkelet felé hosszabb gerinc nyúlik ki Predná hoľa felé az Úplazon keresztül, amely tovább vezet a Popová-nyeregbe. Itt találkozik az Alacsony-Tátra a Szlovák paradicsommal. Délkelet felé további gerinc ágazik ki a Kráľova skala-ra, Telgárt felé. A csúcsról lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra.

A csúcs a leadótól nyugatra egy háromszögelési betonoszloppal van jelölve. A csúcs alatt a második világháborúban a Jánošík partizánbrigád földbe vájt vermei és raktárai voltak. 1944 és 1945 őszén és telén több partizánegység is átvonult erre. A második világháború eseményeinek az itt található obeliszk állít emléket. 1960 óta televíziós leadóállomás is működik itt, amelyhez Šumiac-ról a nyilvánosság számára lezárt hegyi aszfaltút vezet.

Aquacity Poprad

Távolság a barlangból: 24,4 km | Típus: termálfürdő

Termálfürdők

Tátralomnic

Távolság a barlangból: 25,6 km | Típus: Ville

Jelentős turisztikai és üdülőtelep a Szabadság-út mellett, kiindulópont a Magas-Tátra központi és keleti részébe. Tátralomnicot 1892-ben alapította a magyar erdészet Nagylomnic (Veľká Lomnica) határában, mint a Magas-Tátra első állami klimatikus üdülőhelyét. A település a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Igazgatóságának székhelye. A nemzeti park kutatóállomása és múzeuma 1968-tól abban az épületben van, amelynek tervezője, Pavol Merjavý, Dušan Jurkovič-díjat kapott.

Felvonó a Lomnici csúcsra, TANAP múzeum.

Liptovský Mikuláš városa

Távolság a barlangból: 26,3 km | Típus: Ville

Janko Kráľ Múzeum, Peter Michal Bohúň Galéria, gyalogos zóna. Artikuláris fatemplom Svätý Kríž-ben, népi kultúra skanzene Pribylinán.

Szlovák Természetvédelmi és Barlangkutató Múzeum (Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva) Liptovský Mikuláš.

Ďumbier

Távolság a barlangból: 27,5 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

Telgárt

Távolság a barlangból: 27,6 km | Típus: Ville

Telgárt község az Alacsony-Tátra déli lábánál fekszik. A Garam itt választja el az Alacsony-Tátrát a Szlovák-Érchegységtől. A községet a 14. században alapították a murányi uradalom tartozékaként. Első írásos említése 1326-ból származik. A telgárti határ természeti szépségekben bővelkedik, mint pl. a Garam forrása fedett pihenőhellyel, Martalúzka természeti rezervátum, a Hnilec forrása, a Stratený potok és Homola barlangok.

Aktualitások

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo