Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Jászói-barlang

logo_jasovska_jaskyna.png

Ismerjük meg a Jászói-szikla rejtelmes üregeit

A Jászói-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Gazdag cseppkődíszítéséről, érdekes sziklaalakzatairól, járatainak többszintes kifejlődéséről, fajgazdag denevéreiről, régészeti leleteiről és figyelemfelkeltő történelméről ismert. A Szlovák- és Aggteleki-karszt barlangvilága részeként a világ természeti örökségének jegyzékébe is bekerült.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« május » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Jászói-barlang
10:00, 11:30, 13:00, 14:30

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Jászói-barlang 10,00 € 5,00 € 9,00 € 7,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges. A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Jászói-barlang 45 min 720 m 8,8 - 9,4 °C

A tátogatási útvonal hossza 720 m, szintkülönbsége 30 m. A barlangban 353 lépcsőfok található. A bejárat és a kijárat közötti szintkülönbség 28 m. A látogatás időtartama kb. 45 perc. A barlang léghőméreéklete 8,8 és 9,4°C között mozog, relatív páratartalma 90 - 98 %.

A barlangot a Bódva-folyó lebukó vizei alakították ki másodidőszaki triászkori mészkőben 5 kifejlődési szinten. Járataiban gazdag cseppkődíszítés található. Figyelemreméltóak pagodaszerű állócseppkövei, cseppkőoszlopai, cseppkőlefolyásai, cseppkődobjai, szalmacseppkövei és egyéb formái. A barlang egyben a denevérek kedvelt telelőhelye is. Szlovákia 24 denevérfajából 19 rendszeresen telel itt. A barlangot már a történelmi időkben is ismerték, amiről a Huszita-terem 1452-ből származó felirata tanúskodik.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Jozef Menda
Cím:044 23 Jasov
Téléphone:+421/ (0)55/ 466 41 65
E-mailben:jasovj@ssj.sk
Járás:Košice – okolie
Eperjesi:Košický
Kataszteri határ:Jasov
Geomorfológiai egység:Slovenský kras
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky, Jaskyne svetového dedičstva
Długość:2 811 m
Mélység:55 m

A barlang fekvése


A Szlovák-karszthoz tartozó Jászói-fennsík legkeletibb kiszögelésének közelében, már a Medzevi-dombvidék területén, Jászó község nyugati peremén található. A barlang alsó bejárata a Bódva-folyó jobb partján nyílik 257 m tengerszint feletti magasságban, a Jászói-szikla keleti lábánál, a Szlovák-karszt Nemzeti Park területén.

A barlang elérhetősége


A Medzevi-dombvidék területén, Jászó község nyugati szegélyén található. A barlanghoz az E571 sz. kassa-rozsnyói útról Szepsiben (Moldava nad Bodvou) a benzinkútnál elágazó 550 sz. úton juthatunk (10 km), vagypedig Igló (Spišská Nová Ves) irányából Smolníkon és Štóson keresztül. A barlang nyílása a parkolótól kb. 100 méterre van szintkülönbség nélkül.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Jászó (Jasov) (autóbusz)

Gépkocsival a barlanghoz:

  • Kassáról (Košice) Rozsnyó (Rožňava) irányában, Szepsin (Moldava nad Bodvou) keresztül, letérni Jászó felé – 35 km
  • Rozsnyóról Kassa felé a Szoroskőn (Soroška) és Szepsin keresztül, letérni Jászó felé – 50 km
  • Iglóról (Spišská Nová Ves) Smolníkon és Štóson keresztül - 75 km

GPS koordináták

N 48,6772003 E 20,9769001
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Jászói-barlangA barlang másodidőszaki középtriászkori szürke gutensteini dolomitban, valamint világos steinalmi mészkőben és dolomitban jött létre. A Jászói-sziklát számos szerkezeti törés, hasadék szeli át, amely nagyban befolyásolta a barlang járatainak irányát és sűrűségét. A barlang hossza 2811 m, szintkülönbsége 55 m.

A földalatti járatok a Bódva-folyó bevágódásának függvényében fokozatosan jöttek létre több fejlődési szakaszban a legmagasabban fekvőktől a legalacsonyabbakig. A felső és középső szint magasabban fekvő, mennyezeti medres és meanderes járatai az egykori Bódva lebukott vizeinek oldásos és koptató hatására jöttek létre. Az alacsonyabban fekvő részeken dómok, termek és oldalszínlős járatok találhatók, lapos mennyezettel, amelyek az egykori vízszint hosszantartó stagnációjára utalnak. A legalacsonyabban fekvő lapos mennyezetű járatok a stagnáló, vagy lassan áramló víz oldó hatására jöttek létre.

A vízszint ingadozása maga után vonja a barlang legalsóbb részeinek elöntését, amely a látogatási útvonalat is elérheti. A barlangi tó legalacsonyabb szintje 7 méterrel a Bódva felszíni folyása alatt helyezkedik el. A Bódva vizei azonban ma már nem folynak a barlangban. Az időszakosan elöntött alsó járatok vizei nem függnek a Bódva-folyó szintjétől.

Jászói-barlangA barlang számos részeit cseppkőképződmények díszítik. Figyelemreméltóak a pagodaszerű állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőlefolyások, cseppkődobok, szalmacseppkövek és más formák. A barlang léghőmérséklete 8,8 - 9,4 °C, relatív páratartalma 90 až 98 %.

Az egykori állatok maradványaiból a barlangi medve (Ursus spelaeus) és a barlangi hiéna (Crocuta spelaea) csontjai maradtak fenn. A Jászói-barlangban 19 denevérfajt tartanak számon. Leggyakoribb a nagy patkósorrú denevér (Rhinolophus ferrumequinum), amely Szlovákia egyik legjelentősebb csoportosulását képezi a barlangban, de előfordul itt kis patlósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros) is. Az apró gerinctelenek közül igen értékes az Eukoenenia spelaea álskorpió.

Történelem


Jászói-barlangA Jászói-barlang már a neolitikumban (bükki kultúra), bronzkorban, hallstatti korban (az idősebb vaskorban) és a római korban is lakott volt. Elszórt régészeti leletek alapján az ember rövid paleolitikumi ittartózkodása is feltételezhető.

A hagyomány szerint a barlang felső részeit a jászói premontrei rend szerzeteseinek valamelyike fedezte fel. A rend kezdetei egészen a 12. századig nyúlnak vissza. A barlang járatait a kolostor és a község lakói is több alkalommal használták menedékként, amiről számos felirat tanúskodik. Az 1452-ből származó felirat Brandýsi Jiskra seregeinek győzelmét örökíti meg. A Denevérek-termében található 1576-os évszám bizonyítja, hogy a barlang alsó részének néhány járatát már a 16. században ismerték. A török időkből származik egy cizelált ornamentumokkal díszített tőr, amelyet szintén a barlangban találtak. A barlangot Richter Alajos jászói premontrei kanonok jóvoltából 1846-ban tették látogathatóvá.

Jászói-barlang1923-ban felfedezték a Tigris-folyosót (Tigria chodba - J. Tenjak, J. Koval) és a felette húzódó járatokat (V. Bluma A. Štangler és S. Prát segítségével), a Nagy-dóm (Veľký dóm) mögötti termeket (J.  Zikmund segítőtársaival) valamint a felső szintet az 1452-es évszámmal (J. Zikmund). A Keletszlovákiai Karsztkutató Részleg (Sekcia pre výskum východoslovenského krasu) 1924-ben ismét látogathatóvá tette a barlangot. A barlangba villanyvilágítást 1926-ban vezettek be. A Csehszlovák Turisták Klubja (Klub československých turistov) 1931-ben megnyitotta az Útvesztő (Bludisko) nevű szakaszt és kivájta az alsó bejáratot. 1935-ban látogathatóvá tették a felső szintet is az 1452-es felirattal és egy táróval a Fehér-dóm (Biely dóm) környékét a Nagy-dómból. A barlang látogatható részének hossza 550 m.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo