Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Správa slovenských jaskýň
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Praktická starostlivosť o jaskyne na Slovensku - čistenie jaskýň

Veľmi významnou činnosťou, ktorá má vplyv nielen na zachovanie prirodzeného prostredia krasu, ale aj na trvalo udržateľný stav životného prostredia, je likvidácia nebezpečného odpadu z jaskýň a priepastí.

Čistenie jaskýň a priepastí v roku 2005

Vyčistené bolo Mramorové riečisko v Jaskyni Slobody z ktorého bola vynesená jedna tona antropogénneho materiálu, ktorý pozostával z prvého sprístupnenia jaskyne v roku 1923. V Objavnej chodbe sa zlikvidovalo železné potrubie a zvyšky dreveného chodníka, v Hlinenej chodbe drevené bedne na strelivo a starý drevený odpad. Jaskyniari z Banskej Bystrice vyčistili vstupnú šachtu Ponickej jaskyne – druhý vchod, kde poľovníci nevhodným spôsobom odstraňovali ostatky ulovených zvierat. Obdobný problém sme riešili v Jaskyni pod Spišskou pri Olšavici, kde odstraňovaný odpad predstavoval z veľkej časti kože a vnútornosti uhynutých zvierat (diviakov a jeleníc). Po vyčistení členovia SK Šariš jaskyňu oplotili a následne uzavreli osadením uzáveru s uzamykacím mechanizmom s krytom proti prepíleniu. V jaskyni Domica bol z objavnej chodby odstránený ponormi splavený odpad rôzneho druhu s prevahou komunálneho odpadu. Vyčistená bola aj Výstrelová priepasť na Plešiveckej planine. So znečistením jaskýň úzko súvisí degradácia vonkajších krasových javov a preto sa okrem jaskýň a priepastí čistili aj ponorné závrty v ochrannom pásme jaskyne Domica a závrt Demova jama - ponorný závrt jaskyne Podbanište (Drienčansky kras). V Slatinskom krase trenčianski jaskyniari vyčistili závrt pri Maršálkovej s aktívnym vodným tokom. Po likvidácii 1,4 tony tuhého komunálneho odpadu, v ktorom sa nachádzali plasty, ba dokonca aj pneumatiky z áut, objavili dvadsať metrov dlhú jaskyňu.

Pavol Staník a Igor Balciar

Čistenie jaskýň a priepastí v roku 2006

Čistenie jaskýň, priepastí a povrchových krasových lokalít je jednou z najdôležitejších činností pri ochrane životného prostredia. Má veľký vplyv na kvalitu, čistotu a zdravotnú nezávadnosť podzemných vôd, a tým aj na zdravie nás všetkých. V roku 2006 bola realizovaná druhá etapa projektu financovaného zo štrukturálnych fondov Európskej únie a Ministerstva životného prostredia SR „Zabezpečenie starostlivosti o prírodné pamiatky, likvidácia odpadov z priepastí Slovenského a Važeckého krasu“. V blízkosti obce Važec bola v rámci tohto projektu vyčistená priepasť Konská diera, z ktorej sa zlikvidoval odpad s celkovou hmotnosťou 195 ton, z čoho 65 ton predstavovalo nebezpečné toxické znečistenie. Zo Snežnej priepasti pri Silici v Slovenskom krase sa vyťažilo 100 ton zeminy kontaminovanej nebezpečným niroxidom – jedom proti poľnohospodárskym škodcom.

V druhej polovici roku 2006 sa realizovalo čistenie Suchého dómu v Dobšinskej ľadovej jaskyni, ktoré bolo tiež financované z fondov Európskej únie. Do konca roku sa z jej priestorov vyťažilo 10 ton prevažne dreveného odpadu pochádzajúceho z likvidácie starých chodníkov. Práce na čistení ďalších priestorov tejto jaskyne pokračujú aj v roku 2007. Sanácia odpadov menšieho rozsahu prebehla v Harmaneckej jaskyni odstránením starých drevených trámov z Šavoltových siení a časti Severného labyrintu. Z priepasti Veľká Artajama odstránili miestni jaskyniari zvyšky uhynutých hospodárskych zvierat a komunálny odpad, následne priepasť oplotili.

Aktuality

Plavba v Domici v prevádzke

Podzemná plavba v jaskyni Domica je vďaka priaznivým hydrologickým podmienkam opäť v prevádzke. Upozorňujeme, že prepravná kapacita plavidiel je obmedzená z dôvodu bezpečnostných podmienok plavby. Z uvedeného dôvodu je maximálny počet návštevníkov obmedzený - 48 na jeden vstup. Žiadame o rešpektovanie týchto prevádzkových podmienok a prípadných neuspokojených návštevníkov o pochopenie. Tešíme sa na Vašu návštevu tejto výnimočnej lokality.

HĽADÁME SEZÓNNYCH ZAMESTNANCOV - BRIGÁDNIKOV

Z dôvodu nedostatku sezónnych zamestnancov, hľadáme pre prevádzky sprístupnených jaskýň brigádnikov na letnú sezónu. Záujemcovia musia mať ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou. Vzhľadom k náročnosti prevádzok sú miesta vhodné pre fyzicky zdatných uchádzačov, so silným hlasom a vzťahom k práci s ľuďmi. Práca brigádnika na jaskyni je vykonávaná od utorka do nedele, pondelok je voľný deň. Brigádnik sa zoznámi s jaskyňou a sprievodným slovom - zaškolia ho naši pracovníci na jaskyni. Výklad sa poskytuje v slovenčine, ale znalosť cudzích jazykov je vítaná. Záujemcovia sa môžu hlásiť cez kontakty na web stránke priamo na jaskyniach alebo na personálnom úseku Správy slovenských jaskýň: email: daniela.pavellova@sopsr.sk 044/ 5536581, 0911011393.

Voľné pracovné miesto - Demänovská jaskyňa slobody

Hľadáme sprievodcu na dobu neurčitú do Demänovskej jaskyne slobody. Náplňou práce je sprevádzanie návštevníkov jaskyne a poskytovanie odborného výkladu. Podmienkou prijatia je ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou a bezúhonnosť. Bližšie informácie poskytne: Mgr. Daniela Pavellová, 0911 011 393, 044 5536 581, email: daniela.pavellova@sopsr.sk. Nástup možný od 1.5.2024.

 

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo