Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Správa slovenských jaskýň
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Praktická starostlivosť o jaskyne na Slovensku - speleologická strážna služba

V súčasnosti sa na území Slovenska nachádza 5200 jaskýň, z toho uzatvorených je 185 najvýznamnejších. Od roku 2002 Správa slovenských jaskýň zabezpečila uzatvorenie 83 jaskýň. Na pätnástich bola prevedená rekonštrukcia starého nevyhovujúceho uzáveru. Vzhľadom na ochranu proti nežiadúcemu znečisteniu a nebezpečenstvu pádu osôb alebo divej zveri boli oplotené štyri priepasti. Veľmi významnou činnosťou, ktorá má vplyv nielen na zachovanie prirodzeného prostredia krasu, ale aj na trvalo udržateľný stav životného prostredia, je likvidácia nebezpečného odpadu z jaskýň a priepastí. V tomto období prebehla likvidácia odpadu na siedmich speleologických lokalitách.

Speleologická strážna služba

Počet strážcov prírody špecializovanej na ochranu jaskýň s ktorými má Správa slovenských jaskýň zmluvný vzťah sa zvýšil o štyroch členov z oblastných skupín Považský Inovec, Dolné Orešany a JS A. Vallu: Ing. Ivan Demovič, RNDr. Daniel Moravanský PhD., Alexander Lačný, Ján Muráň. Pre neochotu spolupracovať sme sa bohužiaľ museli rozlúčiť s Miroslavom Jurečkom z Oblastnej skupiny Ružomberok. Celkový počet zmluvných členov speleologickej strážnej služby bol v roku 2005, 44 strážcov, ktorí za toto obdobie zaslali 775 hlásení stráže prírody. Medzi najzávažnejšie udalosti zistené pri výkone ich činnosti patrilo vylomenie a znehodnotenie uzáveru Líščej jaskyne v Doline Vajskovského potoka. Poškodenie uzáveru Čachtickej jaskyne v Malých Karpatoch. V oboch prípadoch bolo podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v poškodzovaní cudzej veci na polícii. Ďalší závažný čin poškodenia a krádeže paleontologických nálezov v jaskyni Izabely Textorisovej, ktorý je tiež riešený príslušníkmi policajného zboru. V tomto prípade speleologická stráž prírody plnila rozhodujúcu úlohu pri kontrolnej činnosti a monitoringu jaskyne od odcudzenia kostí jaskynného medveďa a poškodenia vrstiev paleontologickej lokality až po vybudovanie uzáveru a tým zabezpečenia ochrany danej lokality. Opätovné znečistenie veľkého závrtu vo Važci pri jaskyni Konská diera zahlásil príslušný strážca pre danú lokalitu Ing. Peter Holúbek. SSJ podala podnet na riešenie inšpekcii životného prostredia v Košiciach. Na celej tejto skutočnosti je smutné to, že z daného závrtu bol zlikvidovaný komunálny odpad pár mesiacov pred jeho opätovným znečistením. Porušenie zákona vzniklo aj pri využívaní Mojtínskej jaskyne na sakrálne účely. Prípad je v riešení.

Svet jaskýň je citlivý na antropogénne vplyvy a ľahko zraniteľný s tým úzko súvisí vysoká náročnosť na zabezpečenie speleologickej strážnej služby, ktorá plní rozhodujúcu úlohu ochrany podzemného aj povrchového krasu. Dôležitý je monitoring znečistenia krasových vôd, ktorý má v konečnom dôsledku veľký dopad na kvalitu životného prostredia. Preventívnou činnosťou je aj enviromentálnu výchova, ktorú v prevažnej miere predstavujú prednášky pre mladých ľudí na základných školách alebo iných podujatiach. Stráž prírody spolupracuje s orgánmi a organizáciami ochrany prírody, prípadne zo zložkami policajného zboru.

Pavol Staník a Igor Balciar

Aktuality

Plavba v Domici v prevádzke

Podzemná plavba v jaskyni Domica je vďaka priaznivým hydrologickým podmienkam opäť v prevádzke. Upozorňujeme, že prepravná kapacita plavidiel je obmedzená z dôvodu bezpečnostných podmienok plavby. Z uvedeného dôvodu je maximálny počet návštevníkov obmedzený - 48 na jeden vstup. Žiadame o rešpektovanie týchto prevádzkových podmienok a prípadných neuspokojených návštevníkov o pochopenie. Tešíme sa na Vašu návštevu tejto výnimočnej lokality.

HĽADÁME SEZÓNNYCH ZAMESTNANCOV - BRIGÁDNIKOV

Z dôvodu nedostatku sezónnych zamestnancov, hľadáme pre prevádzky sprístupnených jaskýň brigádnikov na letnú sezónu. Záujemcovia musia mať ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou. Vzhľadom k náročnosti prevádzok sú miesta vhodné pre fyzicky zdatných uchádzačov, so silným hlasom a vzťahom k práci s ľuďmi. Práca brigádnika na jaskyni je vykonávaná od utorka do nedele, pondelok je voľný deň. Brigádnik sa zoznámi s jaskyňou a sprievodným slovom - zaškolia ho naši pracovníci na jaskyni. Výklad sa poskytuje v slovenčine, ale znalosť cudzích jazykov je vítaná. Záujemcovia sa môžu hlásiť cez kontakty na web stránke priamo na jaskyniach alebo na personálnom úseku Správy slovenských jaskýň: email: daniela.pavellova@sopsr.sk 044/ 5536581, 0911011393.

Voľné pracovné miesto - Demänovská jaskyňa slobody

Hľadáme sprievodcu na dobu neurčitú do Demänovskej jaskyne slobody. Náplňou práce je sprevádzanie návštevníkov jaskyne a poskytovanie odborného výkladu. Podmienkou prijatia je ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou a bezúhonnosť. Bližšie informácie poskytne: Mgr. Daniela Pavellová, 0911 011 393, 044 5536 581, email: daniela.pavellova@sopsr.sk. Nástup možný od 1.5.2024.

 

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo