Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Správa slovenských jaskýň
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Vypracovanie programov starostlivosti o vybrané jaskyne

Operačný program: Životné prostredie         
Prioritná os: 5. Ochrana a regenerácia prírodného prostredia a krajiny
Opatrenie: 5.1. Zabezpečenie priaznivého stavu biotopov a druhov prostredníctvom vypracovania a realizácie programov starostlivosti o chránené územia vrátane území NATURA 2000 a programov záchrany pre kriticky ohrozené druhy rastlín, živočíchov a území vrátane realizácie monitoringu druhov a biotopov
Kód výzvy: OPŽP-P05-12-1
Obdobie realizácie projektu: 09/2013 - 12/2015
Kód projektu: 24150120046
Stav: realizované
Celkový rozpočet: 352 100,51 €
Zdroj: Projekt je spolufinancovaný z ERDF/ŠR                                   
Anotácia: Projekt rieši vypracovanie programov starostlivosti pre 5 jaskýň sprevádzané viacerými odbornými výskumami ako geologický a mineralogický výskum, hydrologický výskum, hydrometrovanie, stopovacie skúšky, chemické analýzy, klimatologický a rádiologický zber dát, biospeleologický výskum jaskynnej fauny (bezstavovcov), výskum netopierov, mikrobiologického výskumu a geoekologická dokumentácie antropických vplyvov na jaskynné prostredie.
Vyhodnotenie

V projekte Vypracovanie programov starostlivosti o vybrané jaskyne boli splnené všetky činnosti v rámci hlavnej aktivity projektu č. 1. Vypracovaných bolo päť programov starostlivosti pre jaskyne PP Oravecká vyvieračka, NPP Jasovská jaskyňa, NPP jaskyňa Zápoľná, NPP Važecká jaskyňa a NPP Demänovské jaskyne. V rámci činností projektu boli uskutočnené mapovacie speleologické práce a tvorba speleologických máp v Jasovskej jaskyni a v Jaskyni Zápoľná. V hydrologických výskumoch boli uskutočňované stopovacie skúšky vo Važeckom krase a v Ponickom krase a bola uskutočnená fágová suspenzia a analýza hydrologických vzoriek a hydrochemický výskum jaskýň. V geologickom výskume jaskýň boli uskutočnené špeciálne geologické analýzy, výskumné laboratórne práce na odobraných horninových vzorkách a geologické analytické služby vo vybraných jaskyniach. V mikroklimatickom výskume bol uskutočňovaný mikroklimatický monitoring Važeckej jaskyne. V biospeleologických výskumoch bol uskutočnený monitoring chiropterologických spoločenstiev jaskýň a monitoring bezstavovcových spoločenstiev v piatich jaskyniach Slovenska. Pracovníkmi Správy slovenských jaskýň boli vykonané speleologické výskumy v časti Demänovského jaskynného systému. Podporné služby k speleologickému výskumu boli uskutočnené v jaskyni Zápoľná. Vlastnými pracovníkmi a novoprijatým pracovníkom, speleologickým meračom a mapovačom boli uskutočnené speleologické mapovacie práce v nezameraných častiach Demänovských jaskýň a vypracovaná speleologická mapa zmapovaných častí Demänovského jaskynného systému. Zhotovené speleologické mapy jaskýň poskytujú základný mapový podklad pre uskutočnené odborné speleologické výskumy a monitoringy, geoekologické mapovanie prírodných prvkov jaskyne a mapovanie antropických zásahov do prírodných prvkov Demänovských jaskýň. Vlastná realizácia hlavnej aktivity projektu číslo 1. bola ukončená podľa upravenej časovej realizácie projektu v období 12/2015.

INVESTÍCIA DO VAŠEJ BUDÚCNOSTI

 

Aktuality

Plavba v Domici v prevádzke

Podzemná plavba v jaskyni Domica je vďaka priaznivým hydrologickým podmienkam opäť v prevádzke. Upozorňujeme, že prepravná kapacita plavidiel je obmedzená z dôvodu bezpečnostných podmienok plavby. Z uvedeného dôvodu je maximálny počet návštevníkov obmedzený - 48 na jeden vstup. Žiadame o rešpektovanie týchto prevádzkových podmienok a prípadných neuspokojených návštevníkov o pochopenie. Tešíme sa na Vašu návštevu tejto výnimočnej lokality.

HĽADÁME SEZÓNNYCH ZAMESTNANCOV - BRIGÁDNIKOV

Z dôvodu nedostatku sezónnych zamestnancov, hľadáme pre prevádzky sprístupnených jaskýň brigádnikov na letnú sezónu. Záujemcovia musia mať ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou. Vzhľadom k náročnosti prevádzok sú miesta vhodné pre fyzicky zdatných uchádzačov, so silným hlasom a vzťahom k práci s ľuďmi. Práca brigádnika na jaskyni je vykonávaná od utorka do nedele, pondelok je voľný deň. Brigádnik sa zoznámi s jaskyňou a sprievodným slovom - zaškolia ho naši pracovníci na jaskyni. Výklad sa poskytuje v slovenčine, ale znalosť cudzích jazykov je vítaná. Záujemcovia sa môžu hlásiť cez kontakty na web stránke priamo na jaskyniach alebo na personálnom úseku Správy slovenských jaskýň: email: daniela.pavellova@sopsr.sk 044/ 5536581, 0911011393.

Voľné pracovné miesto - Demänovská jaskyňa slobody

Hľadáme sprievodcu na dobu neurčitú do Demänovskej jaskyne slobody. Náplňou práce je sprevádzanie návštevníkov jaskyne a poskytovanie odborného výkladu. Podmienkou prijatia je ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou a bezúhonnosť. Bližšie informácie poskytne: Mgr. Daniela Pavellová, 0911 011 393, 044 5536 581, email: daniela.pavellova@sopsr.sk. Nástup možný od 1.5.2024.

 

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo