Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Správa slovenských jaskýň
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Podbanište

Jaskyňa Podbanište sa nachádza v okrese Rimavská Sobota v katastri obce Slizké. Je najdlhšou a najviac preskúmanou jaskyňou Drienčanského krasu s mimoriadnymi geomorfologickými, hydrogeologickými a zoologickými hodnotami.

Podľa geomorfologického členenia Slovenska patrí do oblasti Slovenské rudohorie, do celku Revúcka vrchovina a do podcelku Železnícke predhorie.

Priepasťovitý otvor s rozmermi 1 x 3 m je na dne 18 m hlbokej lievikovitej jamy, ktorá sa nachádza na konci slepej doliny severozápadne od obce Slizké. Horný okraj krasovej jamy je v nadmorskej výške cca 370 m (vchod vo výške 352 m.n.m.). Otvor jaskyne Podbanište poznali miestni obyvatelia oddávna. Na dne 14 m hlbokej studne sa na jar dlho udrží sneh, a preto ju využívali aj na skladovanie mäsa. Rimavskosobotskí jaskyniari postupne objavovali podzemné chodby v dĺžke niekoľko sto metrov, v roku 1991 objavili jaskyňu Nad Kadlubom a nakoniec spojili obe jaskyne v celkovej dĺžke 1570 m. Prevýšenie medzi otvorom jaskyne Podbanište a najnižšie položeným miestom pod vstupnou studňou Nad Kadlubom je 26 m.

V súčasnosti je jaskyňa prístupná dvoma studňovitými vchodmi (Podbanište a Nad Kadlubom). V jaskyni sa nachádza sintrová výplň, ktorú reprezentujú okrem sintrových kôr a menších nátekov, vyskytujúcich sa sporadicky v celej jaskyni, najviac rozšírené stalaktity s dĺžkou až 1,5 m a náteky. Ďalej zaujímavý je aj výskyt neveľkých brčiek a tiež exentrické bočné výrastky na priehľadných stalaktitoch do dĺžky až 10 cm. V jaskyni sa nachádzajú aj sintrové záclony a pôsobivé kopy, často s mikrokaskádami, ktoré vytvára podlahový sinter na viacerých častiach hlavného riečišťa. Farba sintrovej výzdoby jaskynného systému je v prevažnej miere biela, len miestami prechádza do hnedastej, zriedkavejšie do červenkastej.

Mechanická výplň je v celom jaskynnom systéme zastúpená najmä jemnozrnnými štrkmi, ktoré vypĺňajú prevažnú časť riečnych chodieb. Sú zložené prevažne z mierne zaoblených obliakov andezitov, plochých opracovaných úlomkov piesčitých a ílovitých bridlíc a ojedinele aj obliakov vápencov a sintrov. V riečisku je hojne rozšírená piesčitá frakcia, menej sa vyskytuje hlinitá zložka výplne.

Z genetického hľadiska jaskynný systém reprezentuje fluviokrasovú jaskyňu, vytvorenú rozpúšťacou a eróznou činnosťou tečúcich vôd, pochádzajúcich z viacerých zdrojov. Tento systém je vytvorený v útesovej fácii vrchnotriasových wettersteinských vápencov.

Teplota v jaskyni Podbanište je po začiatok riečišťa značne ovplyvnená vonkajšími klimatickými podmienkami. Vo vzdialenejších častiach jaskyne sa teplota vzduchu pohybuje v rozmedzí 8,0 až 9,5 °C, vodný tok dosahuje teplotu od 7,0 po 9,0 °C, ojedinele až 9,5 °C.

Jaskyňu Podbanište, najmä jej predné priestory vyhľadávajú netopiere v druhovo bohatom zložení. Zo 6 druhov netopierov je najpočetnejší podkovár malý (Rhinolophus hipposideros). O hromadnom výskyte netopierov v minulosti svedčia akumulácie guána. Najvýznamnejšia je 80 cm vysoká kopa so spodným priemerom 95 cm a ďalšie menšie. Z týchto lokalít bol röntgenovou difrakčnou analýzou identifikovaný minerál brushit.

Z bezstavovcov je tu prítomná vzácna endemická forma jaskynného chrobáka Duvalius bokori goemoeriensis, vyskytujúca sa len v Drienčanskom krase Revúckej vrchoviny. V podzemnom toku žijú zástupcovia slepých kôrovcov Synurella intermedia a Niphargus tatrensis, patriacich do skupiny rôznonožcov (Amphipoda). Terestrické kôrovce zastupuje žižiavka jaskynná (Mesoniscus graniger). Na stenách vo vchodových partiách jaskyne sa pravidelne vyskytuje pavúk Meta menardi.

Aktuality

Plavba v Domici v prevádzke

Podzemná plavba v jaskyni Domica je vďaka priaznivým hydrologickým podmienkam opäť v prevádzke. Upozorňujeme, že prepravná kapacita plavidiel je obmedzená z dôvodu bezpečnostných podmienok plavby. Z uvedeného dôvodu je maximálny počet návštevníkov obmedzený - 48 na jeden vstup. Žiadame o rešpektovanie týchto prevádzkových podmienok a prípadných neuspokojených návštevníkov o pochopenie. Tešíme sa na Vašu návštevu tejto výnimočnej lokality.

HĽADÁME SEZÓNNYCH ZAMESTNANCOV - BRIGÁDNIKOV

Z dôvodu nedostatku sezónnych zamestnancov, hľadáme pre prevádzky sprístupnených jaskýň brigádnikov na letnú sezónu. Záujemcovia musia mať ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou. Vzhľadom k náročnosti prevádzok sú miesta vhodné pre fyzicky zdatných uchádzačov, so silným hlasom a vzťahom k práci s ľuďmi. Práca brigádnika na jaskyni je vykonávaná od utorka do nedele, pondelok je voľný deň. Brigádnik sa zoznámi s jaskyňou a sprievodným slovom - zaškolia ho naši pracovníci na jaskyni. Výklad sa poskytuje v slovenčine, ale znalosť cudzích jazykov je vítaná. Záujemcovia sa môžu hlásiť cez kontakty na web stránke priamo na jaskyniach alebo na personálnom úseku Správy slovenských jaskýň: email: daniela.pavellova@sopsr.sk 044/ 5536581, 0911011393.

Voľné pracovné miesto - Demänovská jaskyňa slobody

Hľadáme sprievodcu na dobu neurčitú do Demänovskej jaskyne slobody. Náplňou práce je sprevádzanie návštevníkov jaskyne a poskytovanie odborného výkladu. Podmienkou prijatia je ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou a bezúhonnosť. Bližšie informácie poskytne: Mgr. Daniela Pavellová, 0911 011 393, 044 5536 581, email: daniela.pavellova@sopsr.sk. Nástup možný od 1.5.2024.

 

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo