Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky Správa slovenských jaskýň
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Kunia priepasť

Je situovaná na južnom okraji Jasovskej planiny, severne od Turnianskeho Podhradia. Vytvorená je v druhohorných strednotriasových svetlých wettersteinských vápencoch silického príkrovu. Dosahuje dĺžku 933 m a hĺbku 203 m.

Prvé správy o existencii priepasti sú od G. Stibrányiho st. z roku 1947. V roku 1953 prenikol do hĺbky 52 m. Hlavné spodné časti priepasti objavili košickí jaskyniari v roku 1986. Sústava stupňovitých priepastí ústi na spodné horizontálne úseky chodieb. Pod Veľkonočnou studňou sa v hĺbke 150 m objavuje podzemný vodný tok, ktorý vytvára niekoľko vodopádov a kaskád. Veľkým vodopádom sa vody rútia do hĺbky 23 m. Vody z Kunej priepasti prenikajú cez neznáme priestory do jaskyne Skalistý potok a rovnomennej vyvieračky na úpätí Jasovskej planiny. Zo sintrovej výplne Kunej priepasti upútajú najmä brčká, stalagmity, záclony, kaskádové hrádze a jazerné leknovité tvary.

Aktuality

Ochtinská aragonitová jaskyňa - popoludní 29.10. 2024 mimo prevádzky

Dňa 29.10.2024 bude jaskyňa v popoludňajších hodinách z prevádzkových dôvodov uzatvorená. Posledný vstup bude o 11:00 hodine. Ospravedlňujeme sa za obmedzenie.

Voľné pracovné miesto - Správa slovenských jaskýň - stavebný technik

Správa slovenských jaskýň hľadá STAVEBNÉHO TECHNIKA pre pracovisko Hodžova 11, Liptovský Mikuláš 

Náplň práce: zabezpečenie prípravy a realizácie investícií a investičných zámerov, schvaľovanie vykonávacích projektov, príprava podkladov pre veľké a realizácia menších verejných obstarávaní stavieb a stavebných prác, zadávanie a kontrola projektovej a rozpočtovej dokumentácie stavieb, zabezpečenie úradných stavebných konaní, kontrola a preberanie stavebných prác od dodávateľov.

Požadované vzdelanie: VŠ II. stupňa v odbore stavebníctvo

Prax: vítaná

Ďalšie požiadavky: vodičský preukaz B, práca s PC; práca s Autocad a Cenkros vítaná

Nástup možný ihneď.

Žiadosť o prijatie a štruktúrovaný životopis je potrebné zaslať na adresu: daniela.pavellova@sopsr.sk, tel. 0911 011 393.

Platba kartou - odporúčanie

Vážení návštevníci, dovoľujeme si Vás upozorniť, že vzhľadom na technicko–prevádzkové podmienky platobných terminálov, môžu nastať situácie kedy bezhotovostná platba prostredníctvom platobnej karty nebude možná. Z tohto dôvodu Vám odporúčame, aby ste disponovali  primeranou výškou hotovosti, ak chcete mať istotu, že sa na prehliadku jaskyne dostanete. Ďakujeme za porozumenie.

 

Plavba v jaskyni Domica mimo prevádzky.

Važení návštevníci,

vzhľadom k nepriaznivému stavu vody je okruh s plavbou v jaskyni Domica od 5.9.2024 mimo prevádzky . V prevádzke je len okruh bez plavby. Ďakujeme za pochopenie.

Ochtinská aragonite cave - closed on 29.10. 2024 afternoon

The cave will be closed in the afternoon on 29th October 2024 due to operational reasons. The last admission will be at 11:00 o'clock. Sorry for any inconvenience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo