Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Gombaszögi-barlang - a környék érdekességei

Kráľova studňa (Király-kút, 440 m)

Távolság a barlangból: 4,3 km | Típus: Érdekes hely

Vastag törmelékréteg alól feltörő forrás.

Pelsőci-fennsík

Távolság a barlangból: 6,0 km | Típus: Érdekes hely

Szilicei-fennsík

Távolság a barlangból: 7,3 km | Típus: Érdekes hely

Szlovák-karszt

Távolság a barlangból: 8,9 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

A szlovák-magyar határon fekvő Szlovák-karszt Szlovákia legnagyobb karsztvidéke. A Délszlovák-, Rozsnyói- és a Kassai-medence, északról pedig a Voloveci-hegyek veszik körül. A nemzeti park területe 36 100 ha, védőöve 34 900 ha.

A karszt területét 7 fennsík képezi: Koniarska planina, Plešivská planina, Silická planina, Horný vrch, Zádielska planina, Jasovská planina és Dolný vrch. A nyugati szegélyen a Jelšavský kras kapcsolódik hozzá. A Szlovák-karszt területét főleg triászkori mészkövek és dolomitok építik fel, melyek a déli részen a 400-500 m vastagságot is elérik. Mély kanyonvölgyek szabdalják át, mint pl. a Sajó (Slaná), Csetnek (Štítnik), vagy a Szádelői- és az Áji-völgy. A fennsíkok tetejét töbrök sokasága tarkítja, barlangokkal és zsombolyokkal, a hegyek lábánál pedig karsztforrások fakadnak.

Növényvilágát értékes melegkedvelő sztyepppi és erdősztyeppi társulások képezik számos endemikus fajjal. A kijelölt turistautakon hozzáférhetők a legszebb karsztjelenségek és vonzó völgyek. Látogathatók a következő barlangok Domica, Jászói-barlang és Gombaszögi-barlang.

Szilicei-fennsík: domicai és kecsői karrok, figyelemreméltó növényzet, turisztika és kerékpáros turisztika

Rozsnyói bányászmúzeum

Távolság a barlangból: 11,5 km | Típus: Érdekes hely

Rozsnyó történelmi központja

Távolság a barlangból: 12,0 km | Típus: Ville

csetneki gótikus evangélikus templom

Távolság a barlangból: 13,0 km | Típus: Érdekes hely

Andrássy-képtár Krasznahorkaváralján (Krásnohorské Podhradie)

Távolság a barlangból: 14,0 km | Típus: Érdekes hely

Krasznahorkai vár és mauzóleum

Távolság a barlangból: 14,4 km | Típus: Várak és kastélyok

A nemzeti kulturális emlék Rozsnyótól 8 km-re keletre, Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie) felett fekszik. Az eredetileg 14. századi gótikus vár meredek kúphegyen magaslik. Később reneszánsz erődnek, majd reprezentáns nemesi székhelynek építették át. A várat 1812-ig lakták. Utolsó tulajdonosa, Andrássy Dénes, családi múzeumot rendezett be, amelyet 1906-ben a nyilvánosság számára is látogathatóvá tettek. 1946-ban elkezdték a vár felújítását. Jelenleg mint korabeli bútorok és berendezések múzeuma működik.

A vár utolsó birtokosainak egyike 1904-ben Krasznahorkaváralja szélén feleségének művészien díszített szecessziós mauzóleumot építtetett minden földrészről származó márványból.

Betléri kastély

Távolság a barlangból: 16,3 km | Típus: Várak és kastélyok

A szegélybástyákkal ellátott kastélyt Andrássy István építtette a 18. század elején valószínűleg egy 16. századból származó várkastély alapjaira, majd leszármazottai 1792-1795-ben klasszicista stílusban átépítették. A kastély körül 70 ha kiterjedésű természetes parkot létesítettek aklimatizált exotikus fákkal és bokrokkal, számos klasszicista és romantikus építménnyel és díszítéssel. A park fokozatosan parkerdőbe majd vadaskertbe megy át. A kastély 1880-as átépítése után azonban elvesztette klasszicista jellegét és vadászkastéllyá valamint nemesi székhellyé vált.

A kastély ma a történelmi lakáskultúra múzeuma, 15.-17.századbeli klasszicista és empírikus berendezéssel. Található itt képgyüjtemény – tájképek, portrék, vadászmotívumok, 20 000 könyvet is meghaladó könyvtár, fegyver- és vadásztrófeagyüjtemény és a világ minden tájáról, főleg Ázsiából és Afrikából származó exotikus emléktárgyak.

Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

A Domica-barlang csónaktúrája üzemel

A Domica-barlang földalatti csónaktúrája a kevező természeti viszonyoknak köszönhetően ismét üzemel. Szeretettel várunk minden kedves látogatót.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo