Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Gombaszögi-barlang

logo_gombasecka_jaskyna.png

A Sajó kanyonjából a Szilicei-fennsík mélyébe

A Gombaszögi-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Főleg szalmacseppköveiről ismert. A Szlovák- és Aggteleki-karszt barlangvilága keretében a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« május » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Gombaszögi-barlang
10:00, 11:30, 13:00, 14:30

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Gombaszögi-barlang 10,00 € 5,00 € 9,00 € 7,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges. A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Gombaszögi-barlang 30 min 530 m 9,0 - 9,4 °C

A barlang látogatható részének hossza 285 m, mivel azonban csaknem az egész útvonalon kétszer menődik keresztül, hossza 530 m. A látogatás időtartama 30 perc. Az útvonal szintkülönbsége minimális, csupán 7-8 m. A látogatási útvonalon található lépcsőfokok száma 87. A barlang hőmérséklete 9 - 9,4°C.

A látogató a látogatás folyamán megcsodálhatja a vékony szalmacseppköveket, amelyekhez hasonló Szlovákia területén nem fordul elő. Ezeken kívül a sztalaktitok, sztalagmitok más formái, valamint cseppkőlefolyások és bekérgeződések is találhatók a barlangban.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Ján Karcagi
Cím:049 11 Plešivec
Téléphone:+421/ (0)58/ 788 20 20
E-mailben:gombj@ssj.sk
Járás:Rožňava
Eperjesi:Košický
Kataszteri határ:Slavec
Geomorfológiai egység:Slovenský kras
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky, Jaskyne svetového dedičstva
Długość:3 057 m
Mélység:68 m

A barlang fekvése


A Szilicei-fennsík nyugati lábánál, a Szlovák-karszt Nemzeti Park területén található. A barlang bejárata 11 méterrel a Fekete-forrás felett, 250 m t. f. nyílik.

A barlang elérhetősége


A barlang Rozsnyótól (Rožňava) 10 km-re délre, a Sajó kanyonvölgyének bal partján, Rozsnyó és Pelsőc (Plešivec) között található. A parkoló a barlang közvetlen közelében van.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Slavec (autóbusz, vonat)

Gépkocsival a barlanghoz:

  • Rozsnyóról (Rožňava) Tornalja irányában – 10 km
  • Tornaljáról Rozsnyó irányában – 20 km

GPS koordináták

N 48,5628014 E 20,4664993
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Gombaszögi-barlangA barlang másodidőszaki középtriászkori világos wettersteini és sötétszürke gutensteini mészkőben jött létre szerkezeti törések mentén a Fekete-patak valamint márvány-termi mellékfolyásának oldó és koptató hatására. A Szilice-gombaszögi földalatti hidrológiai rendszer része, amelybe a Szilicei-jégbarlang is tartozik. A két barlangot a Fekete-patak feltáratlan szakasza válassza el egymástól. A patak a felszínre a fennsík lábánál fakadó Fekete-forrásban lép, 11 méterrel a Sajó folyása felett.

A Gombaszögi-barlang 1525 m hosszú folyóvizes forrásbarlang. Két szintje folyóvíz által kialakított ovális hasadékjárat, amely helyenként termekké szélesedik. A felsőbb szint 5 - 10 méterrel a Fekete-patak aktív medre felett helyezkedik el. A felső szint Száraz-folyosóját azok a vizek alakították ki, amelyek jelenleg időszakosan jelennek meg a Márvány-terem 10  m mély kútjában.

Gombaszögi-barlangA barlang egyedülálló vékony szalmacseppköveivel tűnik ki, amelyek 3 m hosszúságot is elérnek. Járataiban a sztalaktitok, sztalagmitok más formái, valamint cseppkőlefolyások és bekérgeződések is találhatók. A barlang léghőmérséklete 9,0 - 9,4 °C, relatív páratartalma 95 až 97 %.

A barlang állatvilágából figyelemreméltó a Typhloiulus sp. nevű ikerszelvényes, amely 26 mm testhosszával a legnagyobb valódi barlanglakó gerinctelen állat Szlovákiában. A barlangban denevérek csak igen ritkán, tavasszal fordulnak elő. Az utóbbi időkben a bejárati részben foltos szalamandrák (Salamandra salamandra) tartózkodnak ősztől tavaszig.

 

Történelem


Gombaszögi-barlangA barlangot 1951-ben fedezték fel rozsnyói önkéntes barlangkutatók, a Szlovák Szpeleológiai Társaság tagjai (Rozložník V., Herényi L., Roda Š., Abonyi A., Rusňák A., Ivanec Š. és mások). A földalatti járatokba a Fekete-forráson keresztül jutottak be a patak medrének kimélyítésével. A barlangot 1955-ben látogathatóvá tették a nagyközönség számára is, ami Herényi L. és társai érdeme. 1968-tól tíz évig, Szlovákiában elsőként gyógybarlangként is hasznosították. A látogatható rész hossza 285 m.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo