Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Driny-barlang - a környék érdekességei

Smolenicei várkastély

Távolság a barlangból: 2,7 km | Típus: Várak és kastélyok

Smolenice község kiemelkedő épülete a várkastély, amely a Kis-Kárpátok keleti lábánál emelkedik. A környék kiválóan alkalmas kisebb erdei, vagy réti túrákra,és a Driny-barlang megtekintésére. A várkastélyt szépen rendezett park veszi körül. Közelében a külső vár falai találhatók a lőtérrel. Ezek az ún. cseh utat őrző erőd maradványai.

A várkastély üdülési célokat szolgál, de kihasználható tudományos konferenciák, szemináriumok, workshopok rendezésére is. Berendezése szálloda jellegű, ebédlőkkel, szalonokkal, hálószobákkal és konferencia-termekkel.

Vöröskő vára (Hrad Červený Kameň)

Távolság a barlangból: 13,0 km | Típus: Várak és kastélyok

A vöröskői vár 1240-től ismert és a középeurópai építészet egyik különlegességének számít. Termeiben a nemesség életét bemutató múzeumot rendeztek be.

A várat a nyilvánosság számára csak 1997-ben tették látogathatóvá. A látogatók megtekinthetik az egykori főnemesség különböző stílusú lakásberendezési tárgyait a reneszánsz időktől kezdve.

Kis-Kárpátok

Távolság a barlangból: 14,6 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

A Kis-Kárpátok Tájvédelmi Körzet az ország egyetlen szőlőtermelő jellegű védett területe. A Nyugati-Kárpátok délnyugati szegélyén helyezkedik el. Jellegzetes maghegység, a kristályos mag sajátságos kifejlődésével, valamint a burkot és a takarót alkotó kőzetekkel. A hegységben ezért gránit, mészkő, palák, fillitek, amfibolitok és más jellegzetes kőzetek fordulnak elő.

Turčianske Teplice fürdőváros

Távolság a barlangból: 114,7 km | Típus: Ville

Szlovákia leghosszabb alagútja a harmaneci

Távolság a barlangból: 120,2 km | Típus: Érdekes hely

Ha Besztercebányáról Diviakyra utazunk, a Nagy-Fátra bércei alatt számos alagúton megyünk keresztül, ami érdekessé teszi az utat. A Čremošné községig terjedő 35 kilométeres vasúti szakasz a technika és a természet alkotásának nemmindennapi példája. 22 alagút található ezen a szakaszon, amelyből a harmaneci a leghosszabb, eléri a 4 700 métert. (1936. 9. 28).

A Harmaneci-völgy szépsége alagútjaival a filrendezőket is megihlette. Az alagutakat a Szlovák Nemzeti Felkelés vonalán számos filmben láthatjuk, pl. A nap, amely nem hal meg (Deň, ktorý neumrie, rendező Martin Ťapák, 1973), Ezeréves méh (Tisícročná včela, Juraj Jakubisko, 1983), Peacemaker (Mimi Leder, 1996)...

Harmaneci tiszafás

Távolság a barlangból: 124,3 km | Típus: Érdekes hely

Nemzeti természeti rezervátum, védve 1949-től 20 hektáron. A mészköves talaj bükkös erdejében található, a harmadidőszakból természetes úton fennmaradt tiszafák európai jelentőségű védett területe.

Turecká

Távolság a barlangból: 129,7 km | Típus: Ville

Turecká község a Nagy-Fátrában, Besztercebányától 17 kilométerre északnyugatra található 610 m t. f. magasságban, az 1574 m magas Krížna masszívuma alatt. A község első említése 1563-ból származik. Eredeti lakosai faszénégetők voltak, akik a faszenet a környező bányák részére égették. A község fekvése előnyös a turistaforgalom, téli sportok és a hegyi turizmus szempontjából.

Banská Bystrica (Besztercebánya) városa

Távolság a barlangból: 130,9 km | Típus: Ville

Staré Hory (1536)

Távolság a barlangból: 131,2 km | Típus: Érdekes hely

Volt bányászközség (réz és ezüst bányászata) az egykori bányahivatal barokk épületével és az 1448-ból származó, gótikus búcsújáró templommal. A község felett érdekes műszaki megoldású vízierőmű található. Kiindulópont a völgybe és Turecká községbe.

Nagy-Fátra Nemzeti Park

Távolság a barlangból: 132,8 km | Típus: Érdekes hely

Ennek a terjedelmes, civilizáció által kevésbé érintett hegyvidéknek jellegzetes vonását az erdőtlen gömbölyded hegygerincek képezik. Az erdőtlenítés a vlach kolonizáció eredménye. A vlachok a 16. - 17. században vándoroltak a szlovákiai hegyekbe, ahol az erdők irtásával, kiégetésével legelőket létesítettek. A pásztorok elvonulása után a hegygerincek egyes részei benőttek, de számos helyen megmaradt a Nagy-Fátra jellegzetes tája vonzó hegyi virágos rétekkel és magányos fákkal. A Nagy-Fátra tipikus képe: dolomit-takaró magányos szirtje a hegygerinci réten a Király-kút (Kráľova studňa) nyeregben.

Aktualitások

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo