Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Dobsinai-jégbarlang - a környék érdekességei

Dobšiná (Dobsina)

Távolság a barlangból: 7,0 km | Típus: Ville

Régi bányászváros, amelyben már alapítása óta (1326 után) bányásztak különböző fémeket és ásványokat – ezüstöt, vasat, rezet, kobaltot, nikkelt és higanyt. Az ércfejtés a 19. századig tartott. 1680-ban Dobsinán felépítették Szlovákia első magaskemencéjét. A kohászat szintén a 19-ik században szűnt meg. A várostól északra található a dobsinai víztározó és vízierőmű, amelyből a vizet a Palcmanská Maša tározóba szivattyúzzák.

A város történelmi magjában több klasszicista épületet találunk. Dobsina kiemelkedő épülete az eredetileg 15. századi későgótikus templom. A városközpontban található a neoreneszánsz városháza 1870-ből, a város peremén pedig fellelhetők számos hámor, malom és fűrész maradványai.

Telgárt

Távolság a barlangból: 8,6 km | Típus: Ville

Telgárt község az Alacsony-Tátra déli lábánál fekszik. A Garam itt választja el az Alacsony-Tátrát a Szlovák-Érchegységtől. A községet a 14. században alapították a murányi uradalom tartozékaként. Első írásos említése 1326-ból származik. A telgárti határ természeti szépségekben bővelkedik, mint pl. a Garam forrása fedett pihenőhellyel, Martalúzka természeti rezervátum, a Hnilec forrása, a Stratený potok és Homola barlangok.

Slovenský raj (Szlovák paradicsom)

Távolság a barlangból: 10,0 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

A Slovenský raj Nemzeti Park Szlovákia keleti részén található. 1964-ben tájvédelmi körzetté, majd 1988-ban kormányrendelettel nemzeti parkká nyilvánították. Területe 19 763 ha, védőövezete 13 011 ha.

Eredetileg a térség egységes egészet alkotott, amelyet a Hernád, Hnilec, Veľký Sokol, Suchá Belá és Biely potok vizei fokozatosan néhány kisebb-nagyobb fennsíkra tagoltak szét (Glac, Geravy). A kisebb vízfolyások többezer év alatt kialakították a Szlovák paradicsomra oly jellemző vízeséses szurdokvölgyeket (Kyseľ, Piecky, Sokolia dolina, Zejmarská roklina).

A fennsíkokon számos karsztjelenség található – töbrök, karrok, barlangok és földalatti üregek (Dobšinská ľadová jaskyňa, Stratenská jaskyňa, Medvedia jaskyňa, Čertova diera).

Király-hegy

Távolság a barlangból: 12,1 km | Típus: Érdekes hely

Terjedelmes hegycsúcs, az Alacsony-Tátra keleti részének, az ún. Királyhegyi-Tátrának (Kráľovohoľské Tatry) legmagasabb hegye. A lankás csúcs kelet-nyugati irányban megnyúlt. Észak felé a Záturňa nevű rövid gerinc fut ki belőle, amely meredeken lejt a Fekete-Vág völgyébe. Északkelet felé hosszabb gerinc nyúlik ki Predná hoľa felé az Úplazon keresztül, amely tovább vezet a Popová-nyeregbe. Itt találkozik az Alacsony-Tátra a Szlovák paradicsommal. Délkelet felé további gerinc ágazik ki a Kráľova skala-ra, Telgárt felé. A csúcsról lenyűgöző kilátás nyílik a környező tájra.

A csúcs a leadótól nyugatra egy háromszögelési betonoszloppal van jelölve. A csúcs alatt a második világháborúban a Jánošík partizánbrigád földbe vájt vermei és raktárai voltak. 1944 és 1945 őszén és telén több partizánegység is átvonult erre. A második világháború eseményeinek az itt található obeliszk állít emléket. 1960 óta televíziós leadóállomás is működik itt, amelyhez Šumiac-ról a nyilvánosság számára lezárt hegyi aszfaltút vezet.

Slovenské rudohorie (Szlovák-Érchegység)

Távolság a barlangból: 13,6 km | Típus: Érdekes hely

A Szlovák-Érchegység domborzata igen változatos. Hegyek, lankásak és medencék tagolják. Legmagasabb csúcsai a Stolica (1476 m), Fabova hola (1439 m) és a Kľak (1409 m). A terület túlnyomó részét kevert erdők borítják. Növényvilága változatos, hasonló tarkaság tapasztalható az apró emlősök és a madarak esetében is. Előfordul itt azonban vadmacska, róka és nyest is.

Aquacity Poprad

Távolság a barlangból: 21,4 km | Típus: termálfürdő

Termálfürdők

Betléri kastély

Távolság a barlangból: 23,6 km | Típus: Várak és kastélyok

A szegélybástyákkal ellátott kastélyt Andrássy István építtette a 18. század elején valószínűleg egy 16. századból származó várkastély alapjaira, majd leszármazottai 1792-1795-ben klasszicista stílusban átépítették. A kastély körül 70 ha kiterjedésű természetes parkot létesítettek aklimatizált exotikus fákkal és bokrokkal, számos klasszicista és romantikus építménnyel és díszítéssel. A park fokozatosan parkerdőbe majd vadaskertbe megy át. A kastély 1880-as átépítése után azonban elvesztette klasszicista jellegét és vadászkastéllyá valamint nemesi székhellyé vált.

A kastély ma a történelmi lakáskultúra múzeuma, 15.-17.századbeli klasszicista és empírikus berendezéssel. Található itt képgyüjtemény – tájképek, portrék, vadászmotívumok, 20 000 könyvet is meghaladó könyvtár, fegyver- és vadásztrófeagyüjtemény és a világ minden tájáról, főleg Ázsiából és Afrikából származó exotikus emléktárgyak.

csetneki gótikus evangélikus templom

Távolság a barlangból: 23,8 km | Típus: Érdekes hely

Vrbov

Távolság a barlangból: 25,4 km | Típus: termálfürdő

Termálfürdők

Rozsnyó történelmi központja

Távolság a barlangból: 28,8 km | Típus: Ville

Aktualitások

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo