Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Demänovai-szabadság-barlang

logo_demanovska_jaskyna_slobody.png

Az Alacsony-Tátra északi oldalán fekvő Demänovai barlangok Nemzeti Természeti Emlék Szlovákia leghosszabb barlangrendszere. A rendszer kiemelkedő barlangja a Demänovai-szabadság-barlang, amely látogatóit már régóta lenyűgözi gazdag és sokszínű cseppkőképződményeivel, a titokzatos Demänovka-patakkal és mesés tavaival. Szlovákia leglátogatottabb barlangja.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« július » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Demänovai-szabadság-barlang - A hagyományos túra
9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Demänovai-szabadság-barlang - Nagy túra 24,00 € 12,00 € 22,00 € 10,00 € 50,00 €
Demänovai-szabadság-barlang - A hagyományos túra 14,00 € 7,00 € 13,00 € 10,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

 A barlang túraútvonalának

A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges.

A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Demänovai-szabadság-barlang - A hagyományos túra 60 min 1150 m 6,1 - 7,0 °C
Demänovai-szabadság-barlang - Nagy túra 100 min 2150 m 6,1 - 7,0 °C

A hagyományos túra hossza 1 150 m, szintkülönbsége 86 m. A túra útvonalán 913 lépcsőfok van. Az exkluzív (nagy) túra hossza 2 150 m, szintkülönbsége azonos, 1 118 lépcsőfokkal. A hagyományos túra látogatási időtartama kb. 60 perc, a nagytúra esetében kb. 100 perc. A barlang átlaghőmérséklete 6,1 - 7°C között van.

Nagy túra

A hagyományos túrához csatolt szakasz: Veľký dóm (Nagy-terem) – Szlovákia legnagyobb látogatható terme földalatti folyóvízi járattal és hófehér lágy cseppkőkérgekkel (ún. montmilch vagy hegyitej). A második rész: Ružová sieň (Rózsa-terem) és Králova galéria (Király-galéria), a barlangrendszer legváltozatosabb cseppkődíszítésének egy része, különleges tavi cseppkőkérgek és szivacsszerű képződmények, barlangi gyöngyök és számos más képződmények az egész szakaszon.

Hagyományos túra

A Demänovai barlangrendszer legérdekesebb, 1933. 5. 5.-től látogatható járatainak megtekintése. Különleges cseppkőképződmények, a Demänovka földalatti folyója, karszttavacskák valamint jellegzetesen kiformált járatok és mennyezeti medrek. A felsőbb részek falai, mennyezete és hasadékai gazdag cseppkőképződménnyel díszítettek. A megállók a barlang leglátványosabb részein vannak, megfelelő túraszöveggel a járatok létrejöttéről, történetéről és jellegzetes részeiről.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Lisá Michaela
Cím:032 51 Demänovská Dolina
Téléphone:+421/ (0)44/ 559 16 73
E-mailben:djslob@ssj.sk
Járás:Liptovský Mikuláš
Eperjesi:Žilinský
Kataszteri határ:Demänovská dolina
Geomorfológiai egység:Nízke Tatry
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Ramsarské mokrade
Długość:11 117 m
Mélység:130 m

A barlang fekvése


A Demänovai-völgy jobb oldalán, az Alacsony-Tátra északi lejtőjén található. A Demänovai-völgy Nemzeti Természeti Rezervátumban, az Alacsony-Tátra Nemzeti Park területén fekszik. A barlang bejárata a Točište nevű völgyben 870 m tengerszint feletti magasságban nyílik.

A barlang elérhetősége


A barlang Liptovský Mikuláštól 13 km-re délre, az Alacsony-Tátrában fekszik, a Demänovai-völgy jobb oldalán, néhány kilométerre az ismert Jasná síközpont alatt. A parkolótól a bejárathoz 400 m hosszú és 67 m szintkülönbségű kanyargós tanösvényen jutunk fel. A barlanghoz való feljutás mintegy 10 - 15 percet vesz igénybe.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Demänovská dolina, Jaskyňa slobody (autóbusz)

Személygépkocsival a barlanghoz:

  • Liptovský Mikulášról Jasná irányába – 13 km

GPS koordináták

N 48,9981003 E 19,5851002
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Demänovai-szabadság-barlangA Demänovai barlangrendszer alaktanilag legváltozatosabb barlangja. A Krížna-takaró másodidőszaki középtriászi sötétszürke gutensteini mészkövében keletkezett szerkezeti törések mentén a Demänovka-patak lebukó folyásának és mellékágainak oldó-koptató hatására. A barlang hossza 11 117 m, szintkülönbsége 130 m.

Az alsó, folyóvíz által formált járatok négy kifejlődési szinten helyezkednek el (Mramorové riečisko, Hlinená chodba, Suchá chodba, Prízemie, Králova galéria). Helyenként omlás által szélesednek ki (Veľký a Chrličový dóm, Ružová sieň, Pekelný dóm). Az egyes szintekre magasabban fekvő, a jelenlegi bejárat és kijárat felől meredeken lejtő oldaljáratok torkollanak. A kisebb ovális folyosókon kívül (Chodba utrpenia, Panenská chodba, Medvedia chodba, Klenotnica) terjedelmesebb járatokat is képeznek (Guľový dóm, Priepasť parašutistov, Jánošík és Hviezdoslav dóm, Hlboký dóm). Folyóvízi formabélyegek nélküli hasadékjárat jellege van pl. a Zázračné siene, Čarovná chodba és Kamenný vinohrad nevű szakaszoknak. A gazdag cseppkőképződmények közül egyedülállóak a tavi cseppkőkérgek, szivacs- és korallszerű képződmények és a szerteágazó heliktitek. Lenyűgözőek a hatalmas cseppkő-vízesések, cseppkőoszlopok, gömbsztalaktitok és számos más formák. A Nagy-teremben (Veľký dóm) vastag hegyitej-rétegek is találhatók.

Demänovai-szabadság-barlangA barlangon keresztülfolyik a Demänovka-patak, amely az Alacsony-Tátra nemkarsztos kőzetekből felépülő főgerince alatt ered és a karsztra érve, Lúčky térségében lebukik a föld alá. A felszínre ismét a Vyvieranie-barlangon (Forrás-barlang) keresztül jut a Demänovai-szabadság-barlangtól északra. A Nagy-tó (Veľké jazero) hossza 52 m, szélessége 5 - 12 m, mélysége több mint 7 m. A barlang léghőmérséklete 6,1 - 7,0 °C, relatív páratartalma 94 - 99 %.

Demänovai-szabadság-barlangA Medve-folyosóban (Medvedia chodba) barlangi medve (Ursus spelaeus) csontjaira bukkantak. Az Eukoenenia spelaea álskorpió a faj legészakibb előfordulása a barlang, amivel a Demänovai barlangok az európai jelentőségű barlangbiológiai lelőhelyek közé sorolandók. Az apró gerinctelen állatok közül különösen értékes az Allorhiscosoma sphinx nevű ikerszelvényes, amely Közép-Szlovákia endemikus fajának számít, vagy a Synurella intermedia és Niphargus tatrensis rákfajok.

Történelem


A barlangot 1921-ben Král A. fedezte fel Mišura A. és társai segítségével a Demänovka-patak legalsó száraz víznyelőjén keresztül.  Már 1922-ben megalakult a Demänovai Barlangok Közzétételének Bizottsága (Komisia pre zverejnenie Demänovských jaskýň), amely megkezdte a barlang megnyitásának munkálatait. 1923-ban ideiglenes villanyvilágítást vezettek be. A barlang Márvány-pataktól (Mramorové riečisko) az Arany-tóig (Zlaté jazierko) húzódó szakaszát a Nagy-dómon (Veľký dóm) keresztül 1924-ben nyitották meg.

Demänovai-szabadság-barlang1925-ben megalakult a Demänovai Barlangok Szövetkezete (Družstvo Demänovských jaskýň), amely folytatta a Bizottság munkáját. A Král által 1926-ban vezetett kutatócsoport felfedezte a Jánošík dóm, Panenská chodba, Chodba utrpenia és Červená galéria nevű részeket. Benický V. és Lutonský A. 1927-ben feltárták a Čarovná chodba és Fialový dóm, 1929-ben a Svantovítove siene, egy évvel később pedig a Zázračné siene nevű járatokat ill. termeket. 1928-ban a Točište-völgyben új bejáratot vájtak ki, amelyet 1930-ban helyeztek üzembe. 1931-ben bevezették a végleges villanyvilágítást és a megnyitott szakaszt a Rózsa-teremig (Ružová sieň) valamint a Hviezdoslav-dóm elágazásáig hosszabbították meg. Még ebben az évben Zelinka J. felfedezte a Medve-járatot (Medvedia chodba), amely összefüggött a felszínnel. Ezért 1933-ban a Medve-járatból új kijáratot vágtak, amely megváltoztatta az addigi látogatási útvonalat. A Hviezdoslav-dóm felső részeit 1931 – 1933-ban nyitották meg. A Demänovai-völgy barlangjait 1948 – 1955-ben Droppa A. részletesen átvizsgálta és felmérte. Vezetése alatt 1951-ben összekötötték a Demänovai-szabadság-barlangot a Pustá-barlanggal, majd 1983-ban Žikeš V. és Kokavec Ľ. barlangi búvárok a Vyvieranie-barlanggal is egybekapcsolták. Számos sikertelen kísérlet (1952, 1968, 1974 és 1983) után az 1986 és 1987-es év hajlatán végül sikerült egybekapcsolni a Demänovai-béke-barlanggal is. A Szlovák Szpeleológiai Társaság Demänovská Dolina barlangkutatói 1989-ben a Jaskyňa pod Útesom és Údolná jaskyňa, 1991-ben pedig a Jaskyňa trosiek nevű barlangokkal kötötték össze.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo