Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Bystrái-barlang

logo_bystrianska.png

A Felső-Garammente is tartogat földalatti csodákat és meglepetéseket számunkra

A Bystrái-barlang a Felső-Garammente legjelentősebb barlangja. Figyelmünket különleges sziklaalakzataival és cseppkőképződményeivel vonja magára, de a barlang légköre kiválóan alkalmas gyógykezelésre is.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« július » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Bystrái-barlang
9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Bystrái-barlang 9,00 € 5,00 € 8,00 € 7,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Bystrái-barlang 45 min 580 m 5,7 - 6,7 °C

A látogatási körút hossza 580 m jóformán szintkülönbség nélkül (26 lépcsőfok). A látogatás időtartama 45 perc. A barlang hőmérséklete 5,7 - 6,7°C között van.

Járatait szerkezeti törések mentén földalatti patak alakította ki, amely jelenleg 15-20 méterre a látogatási útvonal alatt folyik. A látogatási útvonalon a különféle járatokban három, kb. 20 m mély földalatti akna is látható.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ján Vrabec
Cím:977 01 Brezno
Téléphone:+421/ (0)48/ 619 51 33
E-mailben:bystrj@ssj.sk
Járás:Brezno
Eperjesi:Banskobystrický
Kataszteri határ:Bystrá, Valaská
Geomorfológiai egység:Nízke Tatry
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky
Długość:3 531 m
Mélység:99 m

A barlang fekvése


A Bystrá-Valaskái-karszt víznyelős övezetében, a felső-garammentei Bystrá község déli peremén található, nem messze az Alacsony-Tátra déli oldalán fekvő Tále üdülőközponttól. A barlang bejárata a Chodorovy-hegy északnyugati lábánál fekszik 565 m tengerszint feletti magasságban.

A barlang elérhetősége


A barlang Bystrá község déli peremén található, Podbrezová és Mýtom pod Ďumbierom között. A barlang bejárata a parkolótól kb. 120 m távolságra van minimális szintkülönbséggel.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Bystrá, barlang (autóbusz)   

Személygépkocsival Bystrá községbe:

  • Poprádról, Liptovský Mikulášról Liptovský Hrádokon és Čertovicán keresztül Podbrezová irányába – 75 km (Poprád), 50 km (Liptovský Mikuláš)
  • Besztercebányáról Podbrezován keresztül Tále irányába – 40 km
  • Breznóról Valaskán keresztül Tále irányába – 12 km

GPS koordináták

N 48,8395004 E 19,5949001
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Bystrái-barlangA Choč-takaró másodidőszaki középtriászi sötétszürke tűzköves mészkövében jött létre. A mészkő helyenként világosszürke dolomitpadokkal váltakozik. A barlangi járatok irányát nagyban befolyásolják a meredek dőlésű szerkezeti törések.

A barlang hossza több mint 3,531 m, szintkülönbsége 99 m. A földalatti járatokat a völgy bemélyülésétől függően a Bystrianka-patak lebukó vizei alakították ki több szinten, amelyek az Alacsony-Tátra déli lejtőiről folytak a karsztra. Legidősebb az Ó-barlang meanderes patakos járata, amelynek bejárata 70 méterre fekszik a Bystrianka jelenlegi folyása felett. A lebukó patak jelenleg az Új-barlang legalacsonybban fekvő és legfiatalabb járatain folyik végig, amelyek 14 méterrel lejjebb fekszenek az innen 160 méterre lévő Bystrianka víznyelőjétől. A földalatti patak megjelenik az innen nem messze levő Bystrá-töbör (Bystriansky závrt) barlangjában is, amelynek mélybe nyúló járatai elérik a 650 m hosszúságot és 175 m mélységet. A patak vize a Valaská-i forrásokban bukkan felszínre, amelyek a víznylőktől 3300 m távolságra találhatók. A patak eközben 70 m szintkülönbséget küzd le.

Bystrái-barlangAz Új-barlang fő járatai nagyrészt szűk és magas hasadékok, amelyeket a földalatti patak vize oldott vagy koptatott szélesebbre. A rövidebb ovális oldásos folyosók főleg a réteglapok mentén kötik össze a hasadékjáratokat. A hasadékok felsőbb részeit számos helyen a beszivárgó csapadékvíz oldó hatása is kiszélesítette. Némely szélesebb terem vagy dóm omlás által tágult, mint pl. a Zrútený dóm, Mostárenské  siene (Omlás-dóm, Hídépítő-termek). Az Új-barlang alsó részeibe torkollik az 70 m mély Peklo (Pokol) aknajárat.

Bystrianska jaskyňaA barlang cseppkőképződményei közül kitűnnek a cseppkőfüggönyök (Kaplnka-terem), amelyek helyenként a korábban elmosott üledékek maradványain kialakult cseppkőkérgekről függnek alá (Baldachýn). A Peklo akna alatt aragonit kristályok is előfordulnak.

A barlang léghőmérséklete 5,7 - 6,7 °C, relatív páratartalma 92 - 98 %. A barlangban 13 denevérfajt azonosítottak. Laggyakoribb a kis patkósorrú denevér (Rhinolophus hipposideros) és a közönséges denevér (Myotis myotis).

Történelem


Bystrái-barlangAz Ó-barlang (Stará jaskyňa) nyílását a helyi lakosok régóta ismerték. A barlang járataiba elsőként Kovalčík J. és Laubert E. merészkedtek be 1923-ban. A Peklo (Pokol) zsombolyt, amelyen keresztül később bejutottak az Új-barlangba, Hollmann E. és A. valamint Kovalčík J. fedezték fel 1926-ban. A zsomboly kutatását a besztercebányai Kárpátegyesület barlangkutatói 1927-ben folytatták. Az Új-barlang alsó bejáratát (a barlang jelenlegi kijárata) 1932-ben fedezték fel. Később, 1939 – 1940-ben a Bystrái Barlangok Szövetsége (Družstvo bystrianskych jaskýň) megnyitotta a barlang egy részét villanyvilágítás nélkül. Az Omlásteremben (Zrútený dóm) egy táblát találunk, amely a fasisztaellenes felkelés egy tragikus eseményének állít emléket a második világháborúban. Az Új-barlangban 1951-ben, amikor a barlang a Turista nemzeti vállalathoz tartozott, feltárták a Mostárenské siene (Hídépítő-termek) nevű szakaszt. Az Ó-barlangot az Új-barlanggal 1955-ben kötötte össze Majko J. és Vytřísalová J. munkatársaival.

A barlang jelen formájában 1968-tól van megnyitva 580 m hosszúságban. Az Alsó-partizánteremben (Spodná partizánska sieň) 1971-től gyógykezelés folyik.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo