Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Važeci-barlang

logo_vazecka_jaskyna.png

Felső-Liptó földalatti kincsesládája

A Važeci-barlang Észak-Szlovákia egyik legismertebb barlangja. Hosszúságát tekintve ugyan a rövidebb idegenforgalmi barlangok közé tartozik, jól ismert azonban gazdag cseppkődíszítéséről, a barlangi medve figyelemreméltó csontmaradványairól és értékes barlangi állatairól.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« július » 2024
ke sze cs szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Važeci-barlang
9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Važeci-barlang 9,00 € 5,00 € 8,00 € 7,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Važeci-barlang 25 min 235 m 6,5 - 7,1 °C

A látogatási útvonal hossza 235 m, szintkülönbsége 5 m és 88 lépcsőfok. A látogatás időtartama kb. 25 perc. A barlang hőmérséklete 6,5 °C - 7,1°C.

A barlangban hófehér cseppkőképződmények és kis tavacskák találhatók. Jelentős ősmaradvány-lelőhely is, járatait egykor egész évben barlangi medve lakta, amely részben kicsinyeit is itt nevelte fel. Ez a növényevő állat főleg növényi bogyókkal, igen ritkán kisebb állatokkal táplálkozott. Csontjai nagyszámban maradtak fenn a barlangban.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Ing. Guerin Zuzana
Cím:032 61 Važec
Téléphone:+421/ (0)44/ 529 41 71
E-mailben:vazecj@ssj.sk
Járás:Liptovský Mikuláš
Eperjesi:Žilinský
Kataszteri határ:Važec
Geomorfológiai egység:Nízke Tatry
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky
Długość:530 m
Mélység:0 m

A barlang fekvése


A Važeci-karsztban, a Kozie chbty (Kecskehátak) és a Liptói-medence találkozásánál, Važec község nyugati peremén található. A barlang bejárata 8 méterrel a Fehér Vág szintje felett, 784 m tengerszint feletti magasságban nyílik.

A barlang elérhetősége


A Važeci-karsztban, Važec község nyugati peremén, Liptovský Mikuláš és Poprád között található. A parkoló közvetlen a barlang bejárata előtt van.

Gépkocsival a barlanghoz:

  • Liptovského Mikulášról Poprád irányában – 30 km
  • Poprádról Sviten keresztül Zsolna (Žilina) irányában – 25 km

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Važec (autóbusz, vonat)

GPS koordináták

N 49,0561981 E 19,9719009
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Važeci-barlangA Choč-takaró fehérvági sorozatának másodidőszaki középtriászi sötétszürke gutensteini mészkövében jött létre a Fehér-Vág egyik oldalágának lebukó vizei által. Hossza 530 m. Az eredeti folyóvíz által modelált járatokat számos helyen, főleg réteglapok mentén, omlások tarkítják.

Cseppkőképződményeit főleg sztalaktitok, sztalagmitok és tavacskák alkotják. A járatok túlnyomó részét az egykori Fehér-Vág finomszemcséjű ártéri üledékei töltik ki, de ezek származhatnak a Priepadlában található vakvölgy lebukó vizeiből is.

A barlang léghőmérséklete 6,5 - 7,1 °C, relatív páratartalma 94 - 96 %. Bejárati részét nagyban befolyásolja a kinti hőmérséklet, ami a mészkő fagy általi aprózódásában is megjelenik.

Važeci-barlangA barlang a barlangi medve (Ursus spelaeus) csontmaradványainak kiemelkedő lelőhelye. A barlanglakó gerinctelen állatok közül figyelemreméltó az Eukoenenia spelaea álskorpió, amely a faj legészakibb előfordulási helye. A barlang ezért európai jelentőségű bioszpeleológiai lelőhely. Elszórtan denevérek is előfordulnak itt.

Történelem


Važeci-barlangA barlang bejárati terme a helyi lakosok számára régóta ismert volt. A járatok folytatását 1922-ben O. A. Húska fedezte fel A. Somer segítségével. 1922-ben a važeci úrbérességtől F. Havránek bérbe vette a barlangot és 1928-ban provizórikusan megnyitotta a nyilvánosság számára. A barlang látogathatóvá tételére hivatalos engedélyt azonban csak 1934-ben kapott. Havránek és a brnoi Szpeleológiai Klub tagjai (O. Ondroušek, E. Coufalík, J. Balák és R. Kunc) 1952-ben felfedezték a Köves-terem (Kamenný dóm) mögötti járatokat. 1954-ben újjáépítették a barlang látogatási útvonalát és bevezették a villanyvilágítást. A Galéria mögötti oldaljáratokat a Turista nemzeti vállalat kutatói tárták fel 1962-1963-ban, majd további járatokat a Szlovák Szpeleológiai Társaság liptószentmiklósi csoportja tagjai 1988-1989-ben. A barlang látogatható szakasza 235 m.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

Kártyás fizetés - ajánlás

Tájékoztatjuk a kedves látogatókat, hogy a fizetőterminálok műszaki és működési feltételei miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a bankkártyás fizetés nem lehetséges. Emiatt azt javasoljuk, hogy rendelkezzen megfelelő mennyiségű készpénzzel, ha biztosra akar menni a barlang látogatásában. Köszönöm a megértésed.

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo