Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Ochtinai-aragonit-barlang

logo_ochtinska_aragonitova_jaskyna.png

A világörökség aragonitkincse

Az Ochtinai-aragonitbarlang különleges természeti jelenség, amely a képződmények gazdagságával és változatosságával valamint a járatok sajátos kifejlődésével vonja magára a figyelmet.

Belépési szabályzat, A barlang térképe


A barlang térképe
« június » 2024
ke sze cs szo va
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zárva Otvorené

Časy vstupov

Ochtinai-aragonitbarlang
9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Árjegyzék


Látogatási útvonal Felnőttek Diákok 6-15r.,
Invalidusok *1
Diákok,
> mint 60 éve *2
Fotó-Video
állvány használata nélkül *3
Mendkívüli
belépés *4
Ochtinai-aragonitbarlang 10,00 € 5,00 € 9,00 € 10,00 € 50,00 €

Jelmagyarázat:

*1 - Gyerekek 6-tól 15 évig; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
*2 - Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek
*3 - Fotó-Video - fényképezés és rövid videófelvétel elkészítése állvány nélkül csak a barlang látogatása alatt lehetséges a beléptidíj és a kiszabott illeték befizetése után. Ez nem akadályozhatja a barlang folyamatos és biztonságos üzemeltetését
*4 - A látogatók kérésére lehetséges rendkívüli belépés is a rendes belépési időponton kívül, a barlangvezetővel való megegyezés után, külön illeték befizetése mellett. Ez azonban nem zavarhatja meg a barlang folyamatos üzemeltetését.

A belépés előzetes megrendelése nem lehetséges. A belépések a belépési rend szerint történnek, magasabb látogatói létszám esetén az adott helyzettől függően szerveznek külön belépéseket is a barlangba.

Látogatási útvonal


Időtartama Długość Átlaghőmérséklet
Ochtinai-aragonitbarlang 30 min 300 m 7,2 - 7,8 °C

A barlang mesterséges tárója 144 m hosszú, amely 19 m szintkülönbséget hidal át 104 lépcsőfok segítségével. A járatok összhossza 300 m, a levegő hőmérséklete 7,2º és 7,8ºC között mozog. A látogatás 30 percig tart. A barlang mennyezetét egyedülálló aragonitkristályok szerteágazó formái borítják. Hasonló jellegű idegenforgalmi barlang csak kevés van a világon, a barlang képződményei pedig világviszonylatban is különlegességnek számítanak.

Alapinformációk és kontaktus


Vezető:Mgr. Pavol Horváth
Cím:049 35 Ochtiná
Téléphone:+421/ (0)58/ 488 10 51
E-mailben:oaj@ssj.sk
Járás:Rožňava
Eperjesi:Košický
Kataszteri határ:Ochtiná
Geomorfológiai egység:Slovenské rudohorie
Besorolás:Sprístupnené SSJ, Národné prírodné pamiatky, Jaskyne svetového dedičstva
Długość:585 m
Mélység:30 m

A barlang fekvése


Az ún. Ochtinai kriptokarsztban (fedett karsztban), a Hrádok-hegy északnyugati lejtőjén, a Rőcei-hegységben található Jolsva (Jelšava) és Csetnek (Štítnik) között. A barlang bejárati tárója a földalatti járatokba 642 m tengerszint feletti magasságban torkollik.

A barlang elérhetősége


A barlang a Szlovák-Érchegység területén, Rozsnyótól (Rožňava) nyugatra található. A barlanghoz a Jolsva (Jelšava) és Csetnek (Štítnik) közötti útról a Hrádok felé elágazó úton jutunk (2 km). A parkoló a barlangtól 300 m távolságra van. Innen a látogatók kis szintkülönbségű aszfaltúton gyalog jutnak el a barlang bejáratához.

Tömegközlekedési eszköz legközelebbi megállója:

  • Gočaltovo, Hrádok (autóbusz)

Gépkocsival a barlanghoz:

  • Poprádról Rozynyó (Rožňava) felé Vernáron, Dobsinán és Csetneken (Štítnik) keresztül – 80 km
  • Rozsnyóról Csetneken keresztül Jolsva (Jelšava) irányában – 25 km
  • Jolsváról Csetnek és Rozsnyó irányában – 10 km

GPS koordináták

N 48,6646004 E 20,3092003
Írja be a várost, ahol szeretné, hogy jut el hozzánk: Sajnálom, nem lehet kiszámítani útvonalon.

Természeti viszonyok


Ochtinai aragonitbarlangNemkarsztos fillitekbe ágyazott alsódevonkori kristályos mészkő- és ankeritlencsében jött létre. A barlang bejárati tárója  a földalatti járatokba 642 m tengerszint feletti magasságban torkollik. Ékalakú, felfelé keskenyedő járatai a beszivárgó víz által kioldott párhuzamos szerkezeti hasadékok, a közöttük elhelyezkedő vízszintes folyosók azonban a különböző kémiai összetételű és hőmérsékletű beáramló vizek keveredése által keletkeztek. Erről számos, szabálytalanul elhelyezkedő oldásos kiszögelés és mennyezeti üst tanúskodik. A barlangot kitöltő, részben lesüllyedt és megállapodott egykori vízszint hatására pedig jól látható oldásos lapos mennyezet jött létre, amely elmetszi az oldásos üstök alsóbb részeit is.

Ochtinai aragonitbarlangA barlangban az aragonit három generációját figyelték meg. Mg-, Fe- és Mn-iónokban gazdag vizes oldatokból váltak ki stabilis mikroklíma-feltételek mellett. Legidősebbek a tejfehér vesealakú, részben átkristályosodott aragonit-, helyenként kalcit-képződmények és ezek korrodált maradványai, melyeknek korát 121- 138 ezer évben határozták meg. Leggyakoribb az aragonit második generációja. Néhány deciméter hosszú tűkristályokból, valamint a látogatók számára különösen vonzó bokros vagy spirális formákból, ún. vasvirágokból tevődik össze. Korukat 14 ezer évben határozták meg, de állandóan gyarapodik, miáltal megőrzi fehér színét és tiszta jellegét. Az aragonit legfiatalabb generációja apró, 2-4 mm nagyságú legyezőformában, vagy miniatűr spirálisokban van jelen a barlang üledékein és a falakból kimálló vas-okkeron. Jelenleg is képződik.

A barlang léghőmérséklete 7,2 és 7,8 °C között mozog, relatív páratartalma 92 - 97 %. A barlangi mikroklíma stabilizálásához nagyban hozzájárul a vas-okker, amely 47 - 56 % vizet is tartalmazhat, mivel képes a vízpárát elnyelni, de kibocsájtani is.

Történelem


A barlangot 1954-ben véletlen fedezte fel a jolsvai Keletszlovákiai Érckutató Vállalat két bányásza M. Cangár és J. Prošek a Kapusta-táró geológiai kutatóvágatának hajtása közben. A járatokat 1955-1956-ban átkutatták a Turista nemzeti vállalat munkatársai, a megnyitás munkálata azonban csak 1966-ban kezdődtek el egy 145 m hosszú bejárati táró vágásával. A barlangot 1972-ben tették látogathatóvá. A látogatható rész hossza 230 m.

Fotogaléria


Letöltések száma szerint


Aktualitások

15. vedecká konferencia: "Výskum, využívanie a ochrana jaskýň" / 15th scientific conference "Research, utilization and protection of caves"

Konanie: 24.- 26. september 2024. Bližšie informácie o tomto podujatí nájdete na odkaze.

The conference will be held from September 24 to 26, 2024 in Liptovský Mikuláš. More on the link.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.
Kontakt űrlap

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo