Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Ochtinai-aragonit-barlang - a környék érdekességei

csetneki gótikus evangélikus templom

Távolság a barlangból: 4,2 km | Típus: Érdekes hely

Slovenské rudohorie (Szlovák-Érchegység)

Távolság a barlangból: 10,5 km | Típus: Érdekes hely

A Szlovák-Érchegység domborzata igen változatos. Hegyek, lankásak és medencék tagolják. Legmagasabb csúcsai a Stolica (1476 m), Fabova hola (1439 m) és a Kľak (1409 m). A terület túlnyomó részét kevert erdők borítják. Növényvilága változatos, hasonló tarkaság tapasztalható az apró emlősök és a madarak esetében is. Előfordul itt azonban vadmacska, róka és nyest is.

Pelsőci-fennsík

Távolság a barlangból: 10,8 km | Típus: Érdekes hely

Betléri kastély

Távolság a barlangból: 15,5 km | Típus: Várak és kastélyok

A szegélybástyákkal ellátott kastélyt Andrássy István építtette a 18. század elején valószínűleg egy 16. századból származó várkastély alapjaira, majd leszármazottai 1792-1795-ben klasszicista stílusban átépítették. A kastély körül 70 ha kiterjedésű természetes parkot létesítettek aklimatizált exotikus fákkal és bokrokkal, számos klasszicista és romantikus építménnyel és díszítéssel. A park fokozatosan parkerdőbe majd vadaskertbe megy át. A kastély 1880-as átépítése után azonban elvesztette klasszicista jellegét és vadászkastéllyá valamint nemesi székhellyé vált.

A kastély ma a történelmi lakáskultúra múzeuma, 15.-17.századbeli klasszicista és empírikus berendezéssel. Található itt képgyüjtemény – tájképek, portrék, vadászmotívumok, 20 000 könyvet is meghaladó könyvtár, fegyver- és vadásztrófeagyüjtemény és a világ minden tájáról, főleg Ázsiából és Afrikából származó exotikus emléktárgyak.

Rozsnyói bányászmúzeum

Távolság a barlangból: 16,3 km | Típus: Érdekes hely

Rozsnyó történelmi központja

Távolság a barlangból: 16,7 km | Típus: Ville

Dobšiná (Dobsina)

Távolság a barlangból: 17,8 km | Típus: Ville

Régi bányászváros, amelyben már alapítása óta (1326 után) bányásztak különböző fémeket és ásványokat – ezüstöt, vasat, rezet, kobaltot, nikkelt és higanyt. Az ércfejtés a 19. századig tartott. 1680-ban Dobsinán felépítették Szlovákia első magaskemencéjét. A kohászat szintén a 19-ik században szűnt meg. A várostól északra található a dobsinai víztározó és vízierőmű, amelyből a vizet a Palcmanská Maša tározóba szivattyúzzák.

A város történelmi magjában több klasszicista épületet találunk. Dobsina kiemelkedő épülete az eredetileg 15. századi későgótikus templom. A városközpontban található a neoreneszánsz városháza 1870-ből, a város peremén pedig fellelhetők számos hámor, malom és fűrész maradványai.

Szilicei-fennsík

Távolság a barlangból: 18,3 km | Típus: Érdekes hely

Kráľova studňa (Király-kút, 440 m)

Távolság a barlangból: 20,5 km | Típus: Érdekes hely

Vastag törmelékréteg alól feltörő forrás.

Andrássy-képtár Krasznahorkaváralján (Krásnohorské Podhradie)

Távolság a barlangból: 21,1 km | Típus: Érdekes hely

Aktualitások

Demänovská jaskyňa slobody otvorená od 3.10.2023

Oznamujeme návštevníkom, že Demänovská jaskyňa slobody bude po rekonštrukcii elektroinštácie znovu otvorená od 3.10. 2023. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Dear visitors, the Demänovská Cave of Liberty will be opened again from 3rd October 2023 after electric installation reconstruction. We are looking forward to your visit.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo