Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Harmaneci-barlang - a környék érdekességei

Harmaneci tiszafás

Távolság a barlangból: 2,6 km | Típus: Érdekes hely

Nemzeti természeti rezervátum, védve 1949-től 20 hektáron. A mészköves talaj bükkös erdejében található, a harmadidőszakból természetes úton fennmaradt tiszafák európai jelentőségű védett területe.

Turecká

Távolság a barlangból: 5,2 km | Típus: Ville

Turecká község a Nagy-Fátrában, Besztercebányától 17 kilométerre északnyugatra található 610 m t. f. magasságban, az 1574 m magas Krížna masszívuma alatt. A község első említése 1563-ból származik. Eredeti lakosai faszénégetők voltak, akik a faszenet a környező bányák részére égették. A község fekvése előnyös a turistaforgalom, téli sportok és a hegyi turizmus szempontjából.

Staré Hory (1536)

Távolság a barlangból: 6,1 km | Típus: Érdekes hely

Volt bányászközség (réz és ezüst bányászata) az egykori bányahivatal barokk épületével és az 1448-ból származó, gótikus búcsújáró templommal. A község felett érdekes műszaki megoldású vízierőmű található. Kiindulópont a völgybe és Turecká községbe.

Szlovákia leghosszabb alagútja a harmaneci

Távolság a barlangból: 6,7 km | Típus: Érdekes hely

Ha Besztercebányáról Diviakyra utazunk, a Nagy-Fátra bércei alatt számos alagúton megyünk keresztül, ami érdekessé teszi az utat. A Čremošné községig terjedő 35 kilométeres vasúti szakasz a technika és a természet alkotásának nemmindennapi példája. 22 alagút található ezen a szakaszon, amelyből a harmaneci a leghosszabb, eléri a 4 700 métert. (1936. 9. 28).

A Harmaneci-völgy szépsége alagútjaival a filrendezőket is megihlette. Az alagutakat a Szlovák Nemzeti Felkelés vonalán számos filmben láthatjuk, pl. A nap, amely nem hal meg (Deň, ktorý neumrie, rendező Martin Ťapák, 1973), Ezeréves méh (Tisícročná včela, Juraj Jakubisko, 1983), Peacemaker (Mimi Leder, 1996)...

Banská Bystrica (Besztercebánya) városa

Távolság a barlangból: 11,6 km | Típus: Ville

Turčianske Teplice fürdőváros

Távolság a barlangból: 14,1 km | Típus: Ville

Nagy-Fátra Nemzeti Park

Távolság a barlangból: 14,3 km | Típus: Érdekes hely

Ennek a terjedelmes, civilizáció által kevésbé érintett hegyvidéknek jellegzetes vonását az erdőtlen gömbölyded hegygerincek képezik. Az erdőtlenítés a vlach kolonizáció eredménye. A vlachok a 16. - 17. században vándoroltak a szlovákiai hegyekbe, ahol az erdők irtásával, kiégetésével legelőket létesítettek. A pásztorok elvonulása után a hegygerincek egyes részei benőttek, de számos helyen megmaradt a Nagy-Fátra jellegzetes tája vonzó hegyi virágos rétekkel és magányos fákkal. A Nagy-Fátra tipikus képe: dolomit-takaró magányos szirtje a hegygerinci réten a Király-kút (Kráľova studňa) nyeregben.

Park Snow Donovaly

Távolság a barlangból: 15,2 km | Típus: Síelés és túrázás

Národný park Nízke Tatry (NAPANT)

Távolság a barlangból: 38,3 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

Bystrái-völgy

Távolság a barlangból: 40,7 km | Típus: Zaujímavé miesto, Lyžovanie a turistika

Az Alacsony-Tátra déli részének turisztikai jelentőségű völgye, közepén a Bystrianka-patakkal. A völgyet a Baba (1617 m), Pálenica (1653 m), Dereše (2003 m), Chopok (2023 m), Ďumbier (2043 m) és Veľký Gápeľ (1776 m) hegycsúcsok övezik. A Bystrái-völgy mintegy 4 km-re Bystrá község előtt kiszélesedik ahol a Tále nevű rétet alkotja. Eredetileg így nevezték a rétek egy részét, jelenleg azonban az Alacsony-Tátra egyik leglátogatottabb idegenforgalmi központja.

Tále – Srdiečko turisztikai központ, sielés mesterséges behavazással: Chopok dél, Mýto pod Ďumbierom, Čertovica.

Aktualitások

Demänovská jaskyňa slobody otvorená od 3.10.2023

Oznamujeme návštevníkom, že Demänovská jaskyňa slobody bude po rekonštrukcii elektroinštácie znovu otvorená od 3.10. 2023. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Dear visitors, the Demänovská Cave of Liberty will be opened again from 3rd October 2023 after electric installation reconstruction. We are looking forward to your visit.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo