Állami Természetvédelmi Szlovák Köztársaság Szlovákiai Barlangok Igazgatósága
Štátna ochrana prírody
SlovenskyEnglishDeutschMagyarulPolski

Tevékenység

Szlovákiai Barlangok Igazgatósága

A Szlovákiai Barlangok Igazgatósága a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának szakmai szervezete, amelynek tevékenysége Szlovákia minden barlangjának, mint természeti emléknek, vagy nemzeti természeti emléknek kezelésére, valamint biztonságos és tartós fenntartására irányul. 1970-ben létesült, tevékenysége 1990-ben felújult. Az idegenforgalmi barlangok esetében biztosítja a felszín alatti és a bejárati objektumok berendezéseinek biztonságos üzemeltetését és karbantartását.

A barlangok védelme

A természet- és tájvédelemről rendelkező 543/2002 sz. törvény értelmében Szlovákia minden barlangja védett mint természeti emlék, a legjelentősebbek pedig mint nemzeti természeti emlék. A bemutatóhelyek között fontos szerepet tölt be a 16 idegenforgalmi barlang, amely mint jelentős geomorfológiai alakzat értékes cseppkőképződményeket, aragonitkristályokat, jégképződményeket vagy régészeti és kultúrtörténeti leleteket tartalmaz. Ezek közül 12 barlangot a Szlovák Barlangok Igazgatósága közvetlenül üzemeltet. Mivel a barlangokat az ember gyakorta veszélyezteti, megkülönböztetett védelmet igényelnek. Optimális haszosításuk érdekében figyelemmel kell kísérni a látogatók hatását a barlang természetes környezetére. Az idegenforgalmi barlangok többsége nemzeti természeti emlék. Az Ochtinai-aragonitbarlang, a Domica, a Gombaszögi-barlang, a Jászói-barlang és a Buzgó-barlang 1995-től a világörökség részei. 2000 novemberétől a Dobsinai-jégbarlang is felkerült a világörökség jegyzékébe.

A barlangok üzemeltetése

  • bebiztosítja az idegenforgalmi barlangok biztonságos üzemeltetését és hasznosítását, megengedhető leterhelésük keretei közt a látogatási szabályok betartása mellett
  • az idegenforgalmi barlangok túravezetése
  • a megfelelő barlangok látogathatóvá tétele
  • az idegenforgalmi barlangok épületeinek fejlesztése és újjáépítése
  • a kiemelt barlangjáratok barlanggyógyászati hasznosítása, valamint regenerációs és rekondíciós benttartózkodás feltételeinek megteremtése az egészségügyi szervekkel együttműködve
  • alapszolgáltatások nyújtása az idegenforgalmi barlangok látogatóinak számára

Environmentális oktatás és a barlangok propagációja

  • tárlatok, állandó kiállítások, bemutatótáblák létrehozása a barlangok bejárati épületeiben és a hozzájuk vezető utak tanösvényein
  • az idegenforgalmi barlangok propagálása a nyilvánosság körében, összhangban a természetvédelmi érdekekkel
  • az Aragonit c. szaklap, az idegenforgalmi barlangok kiadványai, szakmai rendezvények előadásainak, stb. kiadatása.
Aktualitások

Demänovská jaskyňa slobody - veľký okruh mimo prevádzky / long tour closed

Vážení návštevníci, 

prevádzkovanie veľkého okruhu v Demänovskej jaskyni slobody je dočasne pozastavené kvôli prebiehajúcim rekonštrukčným prácam na priľahlých úsekoch jaskyne. Predpokladané znovuotvorenie je v druhej polovici roka 2024. Ospravedlňujeme sa za prípadné nepríjemnosti.

Dear visitors,

operation of the long tour in the Demänovska Cave of Liberty is temporarily suspended due to ongoing reconstruction work in adjacent cave parts. We assume reopening in the second half of the year 2024. We apologize for any inconvenience.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik.

Vízhiány miatt a csónaktúra a Domica barlangban nem működik. Csak a hagyományos túra látogatható. Szeretettel várjuk Önöket.

Látogassa meg a barlangot kisgyermekes

Dear visitors, due to increased visitation of parents with very small children (circa up to 3 - 4 years of age), we would like to kindly ask you to have a rucksack baby carrier with you for visiting the more demanding caves in given time. The most concerned are the following caves: Demänovská Cave of Liberty, Belianska Cave, Dobšinská Ice Cave, Demänovská Ice Cave, Harmanecká Cave. We also ask you to consider visiting the cave with your crying child, which could disturb the other visitors. Thank you for understanding and we wish you a nice experience.

Partner

Správa jeskyní České republikyInternational Year of Caves and KarstHabakukyZajo